Adunarea Generală a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, la Miercurea Ciuc

Distribuie pe:

Sâmbătă, 28 noiembrie 2015, de la ora 11, la sala festivă de la sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Covasnei și Harghitei, din Miercurea Ciuc, a avut loc Adunarea Generală a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, o manifestare cu profund caracter național-patriotic, cu o încărcătură emoțională deosebită, cu o vibrantă trăire românească, cu înălțare spirituală și cu o intensă trăire duhovnicească. Manifestarea a avut și un caracter aniversar, pentru că s-au împlinit 10 ani de la înființarea Forumului. La acest eveniment major au luat parte toate asociațiile și organizațiile românești, membre ale Forumului, personalități din cele trei județe, dar și din alte părți ale țării. Se cuvine să menționăm aici faptul că mureșenii au fost reprezentați la Forum de personalități precum: Ioan Sabău Pop, președintele Forumului, Lazăr Lădariu, Ioan Cismaș, Florin Bengean, Dumitru Gherman, Ioan Berța, Petru Nemeș, Ioan Judea, Adrian Șimon, Ioan Fărcaș, Dorin Suciu, Ioan Vasu, iată nume importante ale spațiului mureșean, care au ținut neapărat să fie prezente la Miercurea Ciuc la desfășurarea acestui moment important pentru românii din Transilvania.

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Național al României, după care, conform bunei rânduieli și tradiții creștinești, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a rostit o rugăciune și un cuvânt de binecuvântare pentru toți cei prezenți la această manifestare, care a avut loc chiar în cadrul bisericesc, la sediul Episcopiei.

 Amfitrionul, coordonatorul și moderatorul acestei memorabile manifestări, a fost distinsul avocat, prof. univ. dr. emerit Ioan Sabău Pop, președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, mare patriot și luptător pentru apărarea neamului românesc. În cuvântul său de deschidere, domnia sa a mulțumit călduros tuturor celor care au fost prezenți, asociațiilor și organizațiilor care fac parte din Forum și au fost prezente, prin reprezentanții lor, îi prezintă pe invitați, mulțumește, de asemenea, presei, televiziunilor, prezente cu această ocazie.

Preasfințitul Andrei, Episcopul locului, în cuvântul său, a spus că toate acțiunile importante se desfășoară cu ajutorul Bisericii, i-a îndemnat pe români la ajutor reciproc, la ducerea mai departe a tradițiilor sfinte, culturale și duhovnicești, mulțumește lui Dumnezeu pentru toate binefacerile, mulțumește predecesorului său în scaunul episcopal, Înaltpreasfințitului Ioan, actualul Mitropolit al Banatului, și de asemenea, adresează îndemnul de a transmite tuturor dragostea de neam și de credință.

Dr. Codrin Munteanu, Secretar General al Ministerului Apărării (primul președinte al Forumului), s-a referit la eforturile pe care le fac organizațiile românești din Harghita, Covasna și Mureș, a spus că Forumul a ținut locul prefecților, s-a adresat instituțiilor de judecată, pentru a forța autoritățile când aveau o conduită în afara cadrului legal, a ținut loc și de reprezentant politic și de instituții de cultură, a spus, de asemenea, că oamenii Forumului au reușit, în cei 10 ani de activitate de până acum, prin acțiuni voluntare, să aibă rezultate deosebite. S-a referit la principala instituție a statului Biserica, mulțumindu-i Preasfințitului Andrei pentru tot ceea ce face, după care a transmis un impuls pentru tânăra generație.

Prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a spus că Forumul s-a născut dintr-o necesitate, Forumul a reprezentat un reper într-o societate în care românii de aici aveau nevoie de acest reper. I-a îndemnat pe oameni să ducă Forumul mai departe, să aibă o atitudine fermă. A spus, de asemenea, că avem datoria să apărăm statul, apoi a transmis un îndemn pentru tineri să preia și să ducă mai departe aceste minunate fapte.

Prefectul județului Harghita, Adrian Jean Andrei, a spus că este bucuros să fie prezent la aniversarea unui deceniu de activitate a Forumului, că apreciază mesajul Forumului, spunând totodată că trebuie făcute mai multe lucruri pentru românii din Harghita, Covasna și Mureș. Tot domnia sa a vorbit de un protest împotriva statului român, organizat de neprietenii neamului românesc chiar în aceeași localitate și în același timp cu această manifestare românească. Prefectul județului Harghita a vorbit și de activitățile secuiești, de solicitările aberante și de neconceput, ale secuilor. Prefectul de Harghita le-a atacat în instanță și le-a câștigat. Tot domnia sa a spus că e nevoie de o activitate mai intensă, fiecare să-și facă datoria, a îndemnat la liniște, pace socială, ordine publică, conviețuire pașnică, iar în final a transmis urarea de „La mulți ani!", cu ocazia Zilei Naționale a României.

Prezent la acest eveniment, Valer Dorneanu, judecător la Curtea Constituțională, originar de pe meleaguri harghitene, a adresat invitația la dialog, spunând că tonul tolerant deranjează niște lideri extremiști. Tot domnia sa, s-a referit la organizații, la Biserică, la faptul că în jurul Bisericii s-a format o societate civică a românilor care se luptă. A adresat încurajări, a spus însă, că se pare că nu avem o strategie. A oferit ca model autoritățile din perioada interbelică. Pentru autorități a exprimat necesitatea unor strategii.

Dr. Ioan Lăcătușu a prezentat concluziile desprinse în urma întâlnirilor reprezentanților comunităților românești din județele Covasna, Harghita și Mureș, manifestări care s-au desfășurat, în organizarea FCRCHM, în perioada iulie-octombrie 2015. Ioan Lăcătușu s-a referit la toți președinții Forumului: Codrin Munteanu, Ioan Solomon, Ioan Lăcătușu, Dorin Suciu, Ilie Șandru, Ioan Sabău Pop, iar președinte de onoare Înaltpreasfințitul Ioan, al cărui mesaj și binecuvântare au fost transmise tot de Ioan Lăcătușu, care, mai departe, a spus că politica ne dezbină, iar cultura și credința să ne unească. Lăcătușu a mai vorbit de permanentizarea acestor întâlniri, să se desfășoare anual în fiecare dintre cele trei județe, s-a referit la rolul deosebit al organizațiilor, la solidaritate, la forma finală a Memorandumului ce va fi elaborat, la cererea de drepturi constituționale în conformitate cu prevederile europene, a mulțumit tuturor prefecților, primarilor, presei. Din materialul prezentat de Ioan Lăcătușu a mai reieșit, că din dezbateri a rezultat faptul, că în perioada postdecembristă, a lipsit o viziune înțeleaptă a guvernanților din București, pentru rezolvarea unor probleme în favoarea românilor numeric minoritari, politicienii nefăcând altceva, decât să-i dezbine pe românii din aceste județe. A rezultat din dezbateri că autoritățile Statului Român neglijează nepermis această problemă, că se fac trocuri politice chiar trădări, sunt promovate interese de moment cu consecințe negative îndelungate. S-a subliniat nevoia unui alt tip de implicare a oamenilor politici, în problematica comunităților românești din zonă, cerându-se parlamentarilor revizuirea urgentă a legislației. S-a propus continuarea editării lucrărilor în care să se spună adevărul istoric despre secui și despre secuizarea românilor și sublinierea necesității de normalizare a conviețuirii acestora cu românii, așa cum au făcut-o de-a lungul istoriei prin reluarea unor tradiții benefice pentru toți. S-a mai menționat faptul că, o prioritate a Forumului, o constituie regândirea relațiilor cu administrația publică locală din cele trei județe și atragerea la activitatea Forumului a unor specialiști în domeniile cercetării socio-umane, dar și economic, urbanistic și managerial.

Președintele Forumului, Ioan Sabău Pop, vorbind de activități culturale, a continuat cu prezentarea volumului Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș în slujba dăinuirii neamului românesc în Transilvania. FCRCHM 2005-2015, coordonatori fiind Ioan Sabău Pop și Ioan Lăcătușu, un volum evocator al activității Forumului în cei 10 ani, sunt prezentate în sinteză acțiunile Forumului și ale organizațiilor membre. Ioan Sabău Pop s-a referit și la inițiativa „Transilvania Furată", vorbind cu acest prilej de jafuri, fraude comise împotriva statului român. Vorbind de acest volum evocator, Ioan Lăcătușu a spus că este manual de românism, este inteligență, sunt cuprinse studii sociale, interviuri, ecouri din presă etc., mulțumind totodată colaboratorilor pentru realizarea acestui volum.

În continuare, conducerea Forumului a acordat mai multe distincții celor care, de-a lungul timpului, au sprijinit activitatea Forumului. Dintre cei care au primit distincția Pro Honore, îi amintim aici pe mureșenii: Lazăr Lădariu, Dorin Suciu, Ionuț Șandru, Lucian Goga, Claudiu Maior, Ioan Sabău Pop. Dintre cei care au primit distincția Laudatio, îi amintim pe mureșenii: Emilia Feier, Florin Bengean, Nicolae Băciuț, Valentin Marica, Dimitrie Poptămaș, Ioan Cismaș, Dumitru Gherman, Cornel Sigmirean, Olimpia Rodica Sabău-Pop, Aurelian Olimpiu Sabău-Pop, Horea Hădărău, Mihaela Câmpean, Petru Florin Oproiescu, Marin Șara, Gheorghe Popa, Nicolae Balint, Constantin Valentin Bretfelean, Teofil Marian, Ioan Vintilă, Mihai Butnar, Horațiu Nicolau, Ioan Berța, Petru Nemeș, Ioan Vasu. Rezultă de aici, implicarea concretă și extrem de benefică a mureșenilor în activitățile Forumului.

În continuare, Ioan Sabău Pop a făcut o succintă prezentare cărții ziaristului și scriitorului mureșean Ioan Cismaș, intitulată Ungaria, lungul drum spre Trianon, o lucrare foarte bine scrisă, documentată, într-un stil de gazetar. A fost lansat apoi volumul Profesioniștii noștri 16. Valer Dorneanu la 70 de ani, apărută la editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe. Despre această carte, despre personalitatea lui Valer Dorneanu, despre colaboratorii volumului au vorbit Ioan Lacătușu și Vasile Stancu, după care a rostit câteva cuvinte și cel omagiat prin acest volum.

După acest moment, s-a stabilit primirea unor noi organizații în cadrul Forumului. Astfel, în unanimitate, au fost acceptate în cadrul Forumului: Asociația Culturală „Constantin Romanu Vivu" Mureș, Despărțământul Astra Buzăul Ardelean, Societatea Culturală „Alexandru Papiu Ilarian" Mureș, Asociația „Suflet românesc", Asociația „Voievozii Munților" Vâlcele, Asociația „Ștefan Gușă". S-a făcut, de asemenea, reorganizarea Consiliului Director, prin îmbunătățirea acestuia, fiind cooptați și tineri. De asemenea, s-a îmbunătățit Consiliul Științific și de Onoare al Forumului, prin primirea unor noi personalități. S-a conturat astfel structura actuală a Forumului, mai îmbunătățită.

În continuare, Părintele Dumitru Gherman, fost protopop de Miercurea Ciuc, cu firească emoție, a vorbit despre modul extrem de greu în care a păstorit pe aceste meleaguri, despre neajunsuri și greutăți, despre modul cum a colindat satele din împrejurimi. Prof. Radu Baltasiu s-a referit la câteva lucruri actuale de mare importanță. A făcut câteva propuneri interesante, ca Forumul să aibă mai multe departamente: pe proiecte europene, pe relația cu instituțiile Uniunii Europene, monitorizare și analiză științifică, proiecte instituționalizate ale țării, relații cu publicul și media. Prof. Leca Băncilă, primarul din Întorsura Buzăului, a vorbit de strategii care să ducă gândurile către o zonă a practicului, a realizării, o strategie temeinică bazată pe o elită a zonei și resurse materiale pentru susținerea cauzei românești. Rodica Pârvan a vorbit despre atitudinea statului român față de anumite probleme actuale. Marcel Bărbătei s-a referit la problemele grele de azi și la rolul extrem de important al Bisericii. Prof. Ligia Dalila Ghinea a vorbit despre acest moment aniversar, adresând felicitări tuturor celor care au sprijinit Forumul în acești 10 ani de activitate.

 Distinsul cărturar și mare patriot român, Lazăr Lădariu, în expunerea fulminantă a domniei sale, a vorbit despre iredentismul maghiar, despre lupta pentru apărarea românismului în această zonă. Domnia sa a mai spus că nu mai vrem să fie umiliți românii, Biserica, iar pământul strămoșilor să rămână românilor. Lazăr Lădariu a vorbit și despre apărarea frontierelor naționale, de cei trei stâlpi: limba, legea strămoșească și moșia, a îndemnat, de asemenea, să nu ne uităm istoria, făcând totodată mențiunea că neamul românesc este un neam creștin. Senatorul Obreja a vorbit despre rolul Forumului și al Bisericii.

Florentina Teacă a prezentat comunicatul Forumului care este o radiografie a evenimentului și o concluzie a activității Forumului în cei 10 ani. Spicuim din acest comunicat câteva aspecte mai relevante. Adunarea a constituit un prilej de bilanț, de trecere în revistă a ceea ce s-a realizat și nu s-a realizat, dar și care sunt cauzele care au determinat aceste neîmpliniri. În cei zece ani de activitate, Forumul a întreprins peste 270 de inițiative, demersuri, acțiuni, consemnate în materialele adresate Președinției, Parlamentului și Guvernului României, administrației publice centrale și locale, Academiei Române și altor entități politice și civice, materiale care conțin comunicate, sesizări, proteste, declarații, apeluri, mesaje etc. Una dintre prioritățile conducerii Forumului o va constitui atragerea unui număr mai mare de tineri în activitățile culturale și civice românești, din județele Covasna, Harghita și Mureș. Mihai Târnoveanu a exprimat câteva gânduri despre drapel și a distribuit fiecărui participant câte un drapel.

În finalul manifestării, avocat prof.univ.dr. emerit Ioan Sabău Pop, președintele Forumului, a mulțumit tuturor pentru prezență, precum și pentru implicarea concretă în activitățile Forumului în anii de până acum, iar Preasfințitul Andrei a rostit o rugăciune de binecuvântare și de mulțumire pentru toate binefacerile lui Dumnezeu, revărsate peste neamul nostru românesc. În concluzie, putem spune că a fost un eveniment extraordinar, de răsunet, un eveniment major pentru viața românilor din Transilvania și nu numai, o acțiune de intensă trăire românească și cu un suflu spiritual-duhovnicesc deosebit. 

Lasă un comentariu