Ziua Națională a României, sărbătorită la Sărmașu

Distribuie pe:

În ziua de luni 30 noiembrie 2015, o zi cu o foarte importantă semnificație religioasă pentru neamul românesc, o zi de sărbătoare creștinească, în care sunt prăznuiți Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României și Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, la Sărmașu a avut loc, începând de la ora 10, un eveniment cultural-artistic de înaltă ținută, care a avut menirea de a sărbători Unirea tuturor românilor într-un singur stat prin Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia. Evenimentul de la Sărmașu a fost organizat de Primăria orașului Sărmașu, Direcția Județeană pentru Cultură Mureș și Biblioteca orășenească „Liviu Rusu" Sărmașu, iar amfitrionul și coordonatorul întregii manifestări a fost doamna Dinuca Burian, care are un rol deosebit în organizarea de evenimente culturale, de a promova valorile culturale, tradiționale, spirituale ale acestei minunate zone din Câmpia Transilvaniei. Evenimentul a debutat la ora 10, la sediul Bibliotecii „Liviu Rusu" Sărmașu, cu intonarea Imnului Național al României, după care doamna Dinuca Burian, în cuvântul de deschidere al domniei sale, adresează un călduros bun venit tuturor celor prezenți, îi salută pe invitații de la Târgu-Mureș, care, ca de atâtea alte dăți, au răspuns prompt invitației de a fi prezenți la Sărmașu. Cu o zi înainte de acest eveniment, la bisericile din Sărmașu, s-au depus coroane la monumentul eroilor. Doamna Dinuca Burian s-a referit și la expozițiile pe care le găzduiește biblioteca din Sărmașu, în acest moment, cum ar fi expoziția de obiecte care au aparținut actorului Ovidiu Iuliu Moldovan, fiu al acestor meleaguri, mult prea timpuriu plecat dintre noi, o expoziție de obiecte ce aparțin domnului Mircea Dorin Istrate. Tot cu acest prilej a avut loc vernisajul expoziției „Castele mureșene" - Veress Zsuzsa, a fost admirată expoziția de goblenuri - Szasz Ramona, biblioteca mai găzduind și o expoziție a elevei de clasa a V-a, Denisa Chendereși, formată din obiecte realizate din hârtie, și obiecte ale artistei Gabriela Moga Lazăr, fiica lui Dumitru Moga, cel care a fost prezent la Marea Adunare de la Alba Iulia. Dinuca Burian s-a referit și la personalitatea lui Vasile T. Suciu, după care a vorbit despre Vasile Crișan și Dumitru Moga, două figuri emblematice sărmășene, care au luat parte la actul istoric de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia.

Dr. Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Cultural Mureș, a susținut comunicarea intitulată Semnificația zilei de 1 Decembrie 1918, în care domnia sa s-a referit la importanța majoră a acestui moment istoric, spunând că niciun alt moment nu este mai încărcat de semnificații. Domnia sa spunea, atât de frumos, că momentul 1918 a găsit Patria întregită, iar temelia acestui moment s-a pus la anul 1859. Nicolae Băciuț s-a referit și la unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918, la unirea Bucovinei cu România la 28 noiembrie 1918, apoi la Unirea Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918, când delegați din toată țara au consfințit unirea tuturor românilor. A vorbit și despre Imnul Național, spunând că este cel mai potrivit, apoi recită, în chip magistral, versuri din lirica poetului Grigore Vieru. Nicolae Băciuț a vorbit și despre expozițiile de obiecte care au avut loc cu această ocazie. A mai spus că este foarte important să nu ne pierdem sentimentul românesc al ființei, acest lucru și datorită faptului că dascălii îi instruiesc pe copii cu dragoste de țară.

Distinsul cărturar și patriot român Lazăr Lădariu, președintele Despărțământului Central Județean Mureș al Astrei, a vorbit în primul rând despre Ziua Națională a României, spunând că PUNR a fost formațiunea politică, care, cu ani în urmă, a solicitat în Parlamentul României, ca ziua de 1 Decembrie să fie Zi Națională a României. S-a referit la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, unde 100.000 de români au consfințit unirea. A evocat apoi, pe larg, personalitatea lui Vasile T. Suciu, fiu al acestor locuri și Cetățean de Onoare al Sărmașului, despre care spune că l-a cunoscut bine, că îi respectă memoria, că i-a fost student la Institutul Pedagogic de trei an din Târgu-Mureș, după care acesta și-a continuat studiile la Universitatea „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, la secția Istorie-Filosofie. Lazăr Lădariu a prezentat date biografice ale lui Vasile T. Suciu, născut în Miheșul de Câmpie, dintr-o familie cu 10 copii, a vorbit și despre familia lui și despre faptul că era un om truditor. A muncit pe șantierele tineretului, a muncit sub drapel 35 de ani, a adunat multe documente, materiale pentru o carte care s-a numit „Moisei" (împreună cu Gheorghe Bodea) carte căreia autoritățile i-au dat alt titlu. Lazăr Lădariu s-a referit, pe larg, și la modul în care s-a elaborat și publicat cartea Epopeea de pe Mureș, ai cărei autori sunt Grigore Ploeșteanu, Vasile T. Suciu și Lazăr Lădariu, o carte extrem de importantă, despre jertfele armatelor române în luptele de la Oarba de Mureș, când Mureșul a curs roșu de sânge. Această carte ar trebui cât mai urgent să fie reeditată, pentru că este o lucrare de mare importanță. A mai spus Lazăr Lădariu că acest moment reprezintă un pas pentru a-l aduce în actualitate pe Vasile T. Suciu. La acest eveniment a luat parte și Fironica Chertes, sora lui Vasile T. Suciu.

Partea a II-a a acestei manifestări s-a desfășurat la Casa de Cultură Orășenească din Sărmașu. Poetul prof. Mircea Dorin Istrate, președintele Ligii Scriitorilor Români, Filiala Mureș, a recitat din creația poetică personală poeziile: Noi vrem să ne unim cu țara, Eroii țării mele, Însfințească-mi-i țărâna. Apoi au recitat din lirica unor mari poeți români, copiii: Alexandra Hulper, Daria Oltean, Valentin David, iar Olivia Cenan, a cântat cu mult patos un cântec patriotic. A fost prezentată sceneta Moș Ion Roată și Unirea, de către elevii clasei a VII-a, îndrumați de prof. Camelia Ceușan. Ansamblul „Doina Sărmașului", condus de instructor Florin Suotean, a oferit o suită de dansuri populare. Au fost prezente la acest eveniment și reprezentante ale grupului folcloric „Graiul Câmpiei": Emilia Boia, Laura Vințeler, Maria Baciu, Susana Cămărășan. Evenimentul s-a încheiat cu tradiționala Hora Unirii. În încheiere, Dinuca Burian a mulțumit tuturor pentru participare și a urat La mulți ani! de ziua națională a României și de ziua Sfântului Andrei.

A fost un eveniment cu o înaltă încărcătură emoțională, cu simț patriotic, cu o vibrantă trăire românească. O felicităm pe doamna Dinuca Burian, promotoare a valorilor naționale, culturale, spirituale tradiționale românești, pentru organizarea acestui eveniment la care am fost părtași cu mare bucurie. Actul de la 1 Decembrie 1918 va dăinui peste timp ca cel mai important moment din viața poporului român. Acest moment se cuvine a fi sărbătorit an de an pe măsura grandorii și importanței sale istorice.

Lasă un comentariu