Cenaclul „Elena din Ardeal" - în pragul unei aniversări

Distribuie pe:

În toamna anului 1956 lua naștere, pe lângă Casa de Cultură din Târnăveni, un prim nucleu al Cenaclului ce avea să poarte numele unui mare scriitor (cu acceptul scris al acestuia), „Tudor Arghezi ". Tocmai atunci, vedea lumina tiparului poemul său sociogonic, nu fără accente materialiste, ca un inevitabil tribut plătit unui regim ateu, „Cântare omului ", cu care începe procesul de reabilitare al personalității sale, intrate într-un con de umbră.

Cel care scrie aceste rânduri, în vara anului 1985, a ajuns la Casa Memorială „Tudor Arghezi - Mărțișor " din București, notând în Cartea de onoare de aici că „La Târnăveni, există un Cenaclu care poartă numele marelui scriitor". Semnează președintele Cenaclului „Tudor Arghezi" - Aurel Hancu! 

După 34 de ani de la întemeierea sa, cu siguranță datorită prioritar Evenimentelor din 22 Decembrie 1989, Cenaclul își schimbă denumirea, tocmai la 15 ianuarie 1990 (Ziua Poetului Național, Mihai Eminescu) în „Elena din Ardeal".

Numele: Elena Sântion (1873-1925), mai precis, pseudonimul: Elena din Ardeal, al unei poete modeste, dar „curate", originară din Blaj („Mica Noastră Romă"), profesoară de limba și literatura română la Gimnaziul „Andrei Bârseanu" din Târnăveni, autoarea a două volume de versuri („Stropi de rouă", Arad, 1902; „Din inima țării", Ed. Cartea Românească, Diciosămărtin, 1923), este preferat unei celebrități scriitoricești!

Schimbarea stă sub semnul paradoxului: „Este ardeleancă de-a noastră. E de preferat ca emblemă a unui cenaclu de provincie. Ni se potrivește...". S-a spus.

În concepția ei, Poetul este un „Uns al lui Dumnezeu", ca și împărații, ca și cei destinați să conducă neamuri și seminții. Ea este convinsă că tot darul vine de la bunul și atotputernicul Dumnezeu: „Atât de dulce e ispita / Fermecătorului cuvânt, / Căci însuși cerul risipit-a / Comorile lui pe pământ" ( Iubirea).

Cu o anume prospețime, sunt prezente în lirica sa marile teme dintotdeauna: natura, istoria, sentimentul religios, iubirea, dragostea de neam și țară, aspirația spre libertate și unitate națională etc.

Uneori, timbrul patriotic poate fi plăcut, chiar răscolitor: „Carpați, voi v-ați aprins odată și-ați ars în flăcări uriașe / Și-a vostre coaste se-mpânziră în flori de sânge pătimașe. / Și gloanțele intrau în carne, cum cad pe câmp mănoase ploi / Plângeau măicuțele-obidite ce-au legănat la sân eroi... / Sunase ora răzbunării pe cum în stele ne-a fost scrisă; / Și sângele atâtor neamuri pe-atâtea văi se plămădise. / Din el răsare albă, mândră, a libertății sfântă floare / Și-n zgomot lung se frânge-n două și poarta grea de la prinsoare..." (Carpați).

 Mormântul poetei se află în imediata apropiere a Bisericii Greco-Catolice Sf. Arhangheli „Mihail și Gavril" din Târnăveni, acolo unde membrii Cenaclului care-i poartă numele au dus o cunună de flori și s-a săvârșit o slujbă de pomenire, pe când director al Casei de Cultură „M. Eminescu" era scriitorul, Răzvan Ducan, într-un ceas comemorativ.

 Așadar, în toamna anului 2016, se vor împlini 60 de ani de la nașterea Cenaclului, la început, „Tudor Arghezi" (1956-1990) și , apoi, „Elena din Ardeal" (1990-2016).

În 3 noiembrie 2015, ora 18, membrii Cenaclului „Elena din Ardeal" s-au întâlnit la o acțiune cu următorul conținut: a) Scriitorul Ioan Alexandru, după 15 ani de la trecerea sa la cele veșnice - evocare realizată de membri cenaclului; b) Poetul Dumitru D. Silitră prezintă volumul de versuri, în curs de apariție: „Ieșirea din cântec" c) Proiectul pentru editarea cărții: „Antologie de creație" a Cenaclului „Elena din Ardeal" (2016) d) Pregătirea unui simpozion și a unul mic spectacol, cu genericul: „Porni Luceafărul..." pentru 15 ianuarie 2016, ora 17.

Acțiune de Cenaclu în 8 decembrie 2015, ora 17: a) Poetul Valer Popean prezintă volumul de versuri: „Suflet deschis spre mare"

(Ed. Nico, Târgu-Mureș, 2007, 60 pag.). b) Distribuirea sarcinilor pentru realizarea Antologiei de creație a Cenaclului „Elena din Ardeal"

 c) Pregătirea simpozionului și spectacolului „Porni Luceafărul..."

 Notă legată de activitatea Cenaclului „Elena din Ardeal"

Activitatea de creație, de cenaclu, nu trebuie privită ca munca într-o întreprindere.

 Vine cine simte o chemare. Vine dacă vrea și pleacă atunci când vrea... N-ai cum să-l monitorizezi sau să-l penalizezi... Iubirea, ca și creația, nu se impune cu „forța"... Cineva și-a făcut un titlu de mare jurnalist „luând în pleaznă" activitatea de cenaclu, ironizându-l pe conducătorul cenaclului...

Accentul va cădea pe acțiuni aniversare sau comemorative, pe lansări de carte, pe atragerea tinerilor cu vocații creative din cele trei Licee ale municipiului Târnăveni, întâlniri cu scriitori, cu membrii altor cenacluri din acest spațiu ardelean. Dacă profesorii de literatură se simt datori să cultive și promoveze tinerele talente, îi vor atrage pe cei în cauză la activitățile de cenaclu, „luându-i de mână"...

Nu vrem să pierdem vremea „întâlnindu-ne, ca să ne întâlnim..."

Scriitorii își scriu cărțile... indiferent dacă un cenaclu ține sau nu „ședințele" după un protocol tradițional, considerat de ei desuet sau inutil...

Avem toată bunăvoința să sprijinim activitatea creatoare, cu iubire, cu pasiune, cu responsabilitate.

 Antologia de creație, programată să apară în anul aniversar 2016, va reliefa îndeajuns, dacă Cel Atotputernic ne ține în viață, ce a însemnat Cenaclul literar-artistic târnăvean în cele șase decenii de existență. 

Lasă un comentariu