Radicalii naționaliști maghiari din Transilvania: „Fără sânge nu se poate!" Relația rusă.

Distribuie pe:

Cine este și ce vrea Mișcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM)

Violența este un mijloc legitim pentru membrii HVIM, care se organizează fără îndrumare de la centru și care nu se tem că își vor pierde susținătorii. O acțiune nu poate fi exagerat de radicală. Nu există așa ceva. Dimpotrivă, în general nu sunt mulțumiți post factum, deseori spun că s-ar fi putut pronunța și mai ferm. Suntem maximaliști - accentuează Szocs Zoltan, lider HVIM pentru Transilvania. În un al doilea episod al seriei noastre vom prezenta organizația din Transilvania a Mișcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM).

HVIM din Transilvania a fost constituită în 2003. În momentul de față există grupe HVIM în 14 așezări transilvane. Activitatea unora dintre acestea este însă minimă. Din câte știm, în momentul de față există celule HVIM semnificative în Târgu Secuiesc și Cluj, însă activități curente se derulează și în Bazinul Baraolt, Târgu-Mureș și Sfântu Gheorghe.

Szocs Zoltan, președintele HVIM Transilvania, declară că în celulele transilvane activează în total 350 de persoane. Principala diferență dintre HVIM și restul organizațiilor transilvane, din latura națională, este aceea că HVIM nu recunoaște hotarele trianoniene. Această organizație privește autonomia Pământului Secuiesc nu ca pe un obiectiv, ci ca pe un pas spre restabilirea Țării Sfintei Coroane.

Fără sânge nu se poate

În timp ce mainstream-ul dorește să cucerească autonomia Pământului Secuiesc doar prin mijloace pașnice, Szocs Zoltan afirmă că trebuie să se pășească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate. Structura organizației este prea puțin centralizată, în general este alcătuită din celule de acțiune independente. Organizațiile locale se consultă cu Szocs înainte de a lua o decizie, în schimb președintele transilvan nu dă niciodată dispoziții concrete în nicio problemă.

„Nu s-a întâmplat niciodată ca o organizație să își dorească ceva și să nu facă acel lucru. Am o perspectivă asupra lucrurilor, îmi este cerută părerea, însă nu cunosc situația la nivel local așa cum o cunosc localnicii, ca atare, luarea deciziei le revine conducătorilor locali" - afirmă Szocs. În opinia sa, liderii celulelor ajung să ocupe aceste poziții în urma unei alegeri firești, în funcție de munca depusă de fiecare. În concluzie, membrii nu îi votează, iar după cum mai afirmă, nici Budapesta nu se amestecă (un alt intervievat al nostru susține însă că liderii sunt numiți de la Budapesta).

Maximaliști

Situația centrului de la Budapesta este, în general, similară: uneori cer sfaturi, pentru că sunt mult mai experimentați, însă nimeni nu le spune transilvanilor ce să facă. Nu ne temem că ne vom pierde sprijinul, sponsorizarea. Ca președinte, Szocs nu își amintește să fi stopat vreodată vreo acțiune pe motiv că ar fi considerat-o prea radicală. Dimpotrivă, în general nu sunt mulțumiți post factum cu câte o acțiune sau alta, se spune de multe ori că ar fi putut fi mult mai fermi. „Suntem maximaliști" - notează președintele. În opinia lui Szocs, organizația transilvană a HVIM trăiește vremurile organizării. Manifestările lor au tot mai mulți participanți și deși celulele își urmează propriul lor drum, aceste drumuri se intersectează deseori cu ale altor organizații.

Relația rusă

Deși ei sunt considerați mai pașnici, cultivă relații bune cu EMI, își susțin reciproc manifestările, ba mai mult, la Târgu Secuiesc chiar colaborează. HVIM cultivă relații strânse și cu Jobbik, deși HVIM respinge instrumentele politice. În iarna anului trecut, organizația transilvană a HVIM a fost la un schimb de experiență în Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu organizația moldavă prorusă, Mișcarea Național Democrată (MND). De altfel, MND le-a întors vizita: au petrecut vacanța la manifestarea intitulată Insula Ungară, iar președintele organizației a dat un interviu pentru publicația Barikad. Întâlnirea va avea o continuare și anul acesta, relația de înfrățire la nivel de organizații evoluează. În opinia lui Szocs, la discuții va participa de această dată și o organizație din Rusia. „Sunt curioși să afle cum ne-am edificat organizația, vor să învețe de la noi" - a spus el, adăugând: „UE nu i-a adus secuimii nimic bun. Jos pălăria în fața lui Putin, ne putem baza pe ruși".

„Trăim vremurile organizării. Edificăm, ocrotim relații, iar dacă va fi nevoie, ulterior vom și acționa" - afirmă Szocs. De altfel, nu de mult au postat pe pagina de Facebook a HVIM Transilvania un comunicat intitulat Susținere patriotică a Rusiei. Potrivit materialului publicat pe Deres TV, găzduit pe server rusesc, patrioți din Transilvania ne-au trimis la redacție două fotografii și un scurt mesaj. „În contrast cu principiile liberale occidentale și sub semnul dreptății, îi susținem pe rușii care luptă pentru libertatea lor! Afirmăm că Ucraina Subcarpatică nu este Ucraina, Pământul Secuiesc nu este România! Trebuie să devenim luptători pentru libertate și să luptăm pentru independența noastră, ca vârf de lance al Estului!" Comunicatul este însoțit și de două fotografii în care bărbați mascați și înarmați stau în jurul unui banner care cere independența Pământului Secuiesc. Pe cele două laturi ale banner-ului pot fi văzute drapelul rusesc și drapelul secuiesc.

La Târgu-Mureș au pășit pe drumul faptelor

 Președintele a apreciat drept o acțiune reușită a organizației transilvane a HVIM protestul proautonomist din 10 martie, de la Târgu-Mureș. Deși corespondențele de presă informau că sâmburele puternic au fost cei din Ungaria, Szocs afirmă că doar 10-20 de persoane erau din Ungaria, în comparație cu grupul radical de protestatari, format din aproximativ 200 de persoane. Președintele organizației transilvane a HVIM a relatat mândru despre această acțiune, care demonstrează că au pășit pe drumul faptelor. La câteva zile de la protest, DIICOT a demarat cercetări împotriva mai multor activiști ai Jobbik, sub suspiciunea de tulburare a ordinii constituționale. Potrivit comunicatului emis atunci de Ministrul de Interne, le-a fost interzis accesul în țară mai multor cetățeni ungari cu afinități în direcția Gărzii Ungare, Oștirii Haiducilor, Jobbik și HVIM. Nu este primul caz în care radicalilor din Ungaria le este interzis accesul în țară: în octombrie 2013, de exemplu, președintele HVIM, Toroczkai Laszlo, a fost întors de la graniță.

Susținătorii anonimi sunt din ce în ce mai mulți

 HVIM își asumă confruntarea, deoarece speră că autonomia Pământului Secuiesc va rămâne în felul acesta pe ordinea de zi. Dacă nu am fi existat, presa de limbă română ar fi rezolvat problema într-o corespondență de 10-15 secunde. În felul acesta, toată România a vorbit despre asta - a relatat el. HVIM nu are personalitate juridică în Transilvania, în schimb Szocs Zoltan este președintele Asociației Oastea Sfântului Ladislau (Szent Laszlo Serege). Această asociație strânge, de exemplu, contribuțiile de 2% din venit, pentru a organiza, apoi, din acești bani, manifestări în numele HVIM. Această asociație organizează manifestări mai pașnice, de exemplu tabere pentru copii. „HVIM are din ce în ce mai mulți susținători" - susține Szocs. Aceștia sunt antreprenori locali, persoane fizice, care din cauza unor motive politice nu își asumă identitatea.

Din Insulă Secuiască - Zi a familiei

După modelul Insulei Ungare, HVIM organizează din 2009 o tabără de vară proprie, Insula Secuiască. Timp de câțiva ani, manifestarea a fost găzduită la Cătrușa, în tabăra EVITA, administrată de Centrul de Învățământ Tehnic „Gabor Aron" din Târgu Secuiesc. În 2013, directorul acestui centru a comunicat că, din cauza scandalului național, nu își mai poate asuma tabăra. În felul acesta, Insula Secuiască a fost organizată anul trecut sub numele de Ziua Familiei 2013, în sala sporturilor din Târgu Secuiesc, unde Zagyva Gyorgy Gyula a susținut expunerea intitulată Rezistența națională.

Intrarea nu este simplă

Aproximativ 60% din tinerii interesați de HVIM suportă perioada de probă de un an. După cum susține Szocs, candidații sunt îndrumați către președintele celulei locale, care îi observă timp de un an. „Fiecare dintre candidați trebuie să practice un sport, se analizează care la ce este bun și ce rol îi poate fi încredințat în mișcare. Unii sunt puternici fizic, însă nu se știu exprima. Alții știu mai degrabă să scrie. Pentru fiecare găsim un rol care i se potrivește, însă principalul este ca totul să vină din interior. Fără asta nu se poate" - spune președintele.Sursa: transindex.ro din 02.06.2014, autor Sipos Zoltan

După propria apreciere, „www.transindex.ro este cel mai cunoscut portal de știri al maghiarimii din România. Prezintă articole, reportaje, interviuri din Ardeal, Ținutul Secuiesc și din lumea largă".

P.S. Informațiile explozive despre Mișcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM) ne-au fost oferite de colegul nostru - jurnalistul Dorin Suciu, semnalate, la vremea respectivă autorităților Statului Român, inclusiv primului ministru. Din păcate, nimeni nu le-a luat în considerare! Informațiile au fost furnizate de www. transindex.ro, cel mai cunoscut „portal de știri" al maghiarimii din România!

  

Lasă un comentariu