Din ciclul „România fascinantă" A venit, a venit iarna, să ne apucăm de cosit!

Distribuie pe:

„Anul acesta, iarna nu ne-a mai luat prin surprindere", au declarat cu mândrie organele pe linie administrativă, afișând, pe toată suprafața micului ecran, zâmbete largi și doldora de automulțumire. Nu se mai pune problema că n-am avea destule măgăoaie pentru deszăpezire și motorină suficientă pentru dânsele. Ce „lungi troiene călătoare adunate-n cer grămadă", ce „cumplita iarnă", ce „nori de zăpadă"? Ia să mai terminăm cu pastelurile lui Alecsandri și cu alte poezele! Avem șenilate, ifroane, camioane, tone de sare și de nisip antiderapant, avem strategii și planuri strategice bine puse la punct, echipaje de intervenție, bani - cât cuprinde, așa că, ia să facem bine să nu ne mai lamentăm și să ne încurcăm în metafore și alte figuri de stil, cu „luatul prin surprindere" și cu „iarna nu-i ca vara" etc. E cazul să spulberăm aceste „mituri", o dată pentru totdeauna! Totul va fi supravegheat îndeaproape și cu maximă exigență, iar utilajele vor mișuna pe străzi, străduțe și fundături, ca gândacii de bucătărie.

Uite, de exemplu, numai departamentul de resort din județul Covasna a primit o autofreză nou-nouță și o șenilată, așa că intervenția pe timpul iernii va fi net superioară intervențiilor din anii precedenți. Unde mai pui că autofreza de la Târgu Secuiesc are capacitate medie (spre mare), iar autoșenilata din dotarea bazei de la Sfântu Gheorghe are șenile, ele putând interveni, dacă e cazul, chiar la nivel regional - grupat, pragmatic, eficient. Deja, cele două utilaje, reunite, au acționat preventiv, pe mai multe tronsoane, pentru împiedicarea formării poleiului. Bine, s-a întâmplat că, pe alte tronsoane au căzut pe carosabil niște copaci încărcați cu zăpadă, iar circulația, bineînțeles, a fost întreruptă, spre resemnarea participanților la trafic. Dar asta s-a întâmplat numai și numai din cauză că nu s-a făcut muncă de prevenire pe / cu tronsoanele respective. Plus că, zăpada, ce să vezi, se oprise pe copaci, cocoșându-i și doborându-i la pământ, în loc să se așeze, regulamentar, pe asfalt, unde o așteptau șenilata și „frezata", gata să-i vină de hac. Ghinion.

 Nici CNADNR nu-și mai vede capul de treabă: compania de drumuri și autostrăzi a intrat în gura cea rea a presei, care a aflat că planul viitoarei centuri din Comarnic a fost făcut după o hartă veche, în limba rusă,în care perimetrul localității este mai mic decât în realitate. CNADNR și-a pus cenușă-n cap - pardon, scuzați, bonsoar! - dând vina pe funcționarul care trebuia să verifice harta și promițând că acesta va fi sancționat. Harta, însă, a mai zăcut ceva timp, în limba rusă, pe pagina de facebook și probabil că mai zace și în ziua de azi, dacă n-a fost cumva înlocuită. Zăpăceala e însă scuzabilă fiindcă atunci când trebuie să te îngrijești să previi formarea poleiului și viscolirea nămeților pe miile de kilometri de autostrăzi din țară, normal că mai încurci hărțile.

Fiindcă de muncit, se muncește, și chiar cu mare zel: prin zona Botoșaniului, de exemplu, o firmă de deszăpezire a trecut la… asfaltarea drumului pe care urmează să-l deszăpezească atunci când va fi zăpadă. Patronul a explicat că abia ce-a câștigat licitația și n-are chef să-și strice frumusețe de utilajele dând cu ele în gropi, așa că, dacă tot n-are ce face, mai bine să-și asfalteze, din resurse proprii, obiectul muncii.

Însă culmea culmilor în materie de hărnicie s-a înregistrat la Deva: nici n-a căzut bine prima zăpadă, că edilii orașului au trimis o echipă de muncitori să cosească iarba încărcată de promoroacă… Trăgeau bieții oameni la coasă, uzi-leoarcă, îndoiți de șale, de-ți venea să te întrebi precum poetul: „Trudită, chinuită coasă, vei mai cosi tu numai iarbă?" și să-ți răspunzi singur că nu.

Da, dar ce concluzie tragem noi de aici de ne „împle" sufletele de bucurie? Că nici primăvara nu ne va lua prin surprindere, stimați cetățeni! 

Lasă un comentariu