Omagiu de Ziua României, la Sighișoara

Distribuie pe:

De Ziua Națională a României, orașul Sighișoara, în toată frumusețea și măreția lui, având ca reper Cetatea Medievală cu impunătorul Turn cu Ceas, a îmbrăcat haine de sărbătoare, fiind pavoazat, de-a lungul și de-a latul, cu flamura tricoloră. Festivitățile s-au desfășurat la Statuia Latinității, în prezența oficialităților locale, în fața unei mulțimi de sighișoreni, veniți să celebreze Marea Unire, înfăptuită la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918.

Raportul dat comandantului, Imnul de Stat, slujba religioasă întru pomenirea eroilor neamului, luările de cuvânt, depunerile de coroane la Monumentul Latinității, defilarea militarilor, parada portului popular, Hora Unirii au dat ceremonialului o înaltă și emoționantă trăire.

Părintele Cosmin Boian, a rostit „Rugăciunea pentru țară" , invocând jertfa înaintașilor care, „mucenicește și-n jertfelnicie, și-au dat viața pentru credință, pentru țară și pentru dreptate".

A luat cuvântul viceprimarul municipiului Sighișoara, Ionel Gavrilă, rememorând, în fața celor prezenți, semnificațiile Marii Uniri: „Dincolo de orice discursuri oficiale, această sărbătoare are învățăminte care să ne ghideze și în viitor. Desăvârșirea unității naționale nu este efectul unor întâmplări, rodul unor conjuncturi interne sau internaționale, ci este fapta istorică a poporului român. Fie ca această sărbătoare să ne găsească uniți și hotărâți să schimbăm în bine imaginea și renumele țării noastre, ca idealurile înaintașilor noștri să devină realitate".

Prof. dr. în istorie Nicolae Teșculă - directorul Muzeului de Istorie Sighișoara, a ținut să adauge câteva date vizând contextul înfăptuirii României Mari, ca rezultat al acțiunii elitei românești, în conjunctura favorabilă de la sfârșitul Primului Război Mondial, determinată de dispariția de pe harta Europei a Imperiului Țarist și Austro-Ungariei. În această efervescență - a subliniat vorbitorul - nu putea să lipsească Sighișoara: la 16 noiembrie 1918 s-a creat Consiliul Național Român din orașul de pe Târnava Mare. Era format din 37 de membri, în fruntea cărora se aflau dr. Toma Cornea, dr. Ioan Ioanovici, Ioan Mutean, Onoriu Sas, Mihăilă Săeșan, Vasile Urdea, care au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918.

Comandantul Batalionului „72 Apărare CBRN Negru Vodă", colonel Viorel Bălăceanu, a transmis, în alocuțiunea sa, „un gând de pace, de liniște și cele mai calde urări tuturor celor prezenți la sărbătoarea Zilei Naționale, socotită drept ziua cea mai mare, cea mai frumoasă, ziua în care împlinim 97 de ani de existență".

 De remarcat numărul mare de sighișoreni care și-au manifestat dorința de a sărbători împreună Ziua României, cât și participarea elevilor tuturor școlilor, care au ținut să aducă, odată cu tinerețea lor, un omagiu eroilor neamului. La Statuia Latinității au fost depuse coroane de flori din partea instituțiilor locale, asociațiilor culturale, cât și din partea partidelor politice, totul culminând cu o mare Horă a Unirii în care s-au prins de la tineri până la cei mai în vârstă sighișoreni.

Lasă un comentariu