Trebuie alegeri locale în două tururi de scrutin!

Distribuie pe:

În timpul protestelor de stradă, pe lângă schimbarea clasei politice, total compromisă în cei 25 de ani postdecembriști, participanții, după cum se știe, au cerut, ca obiectiv imediat, alegeri locale în două tururi de scrutin. Logica simplă a cestei cerințe firești se bazează pe faptul că acest sistem (două tururi) impune o majoritate mult mai legitimă (50%) și, în plus, oferă șanse și candidaților mai slab cotați. Alegeri locale în două tururi de scrutin au cerut și reprezentanții societății civile la consultările cu președintele Klaus Iohannis, înainte de formarea Guvernului Cioloș. Zadarnic!

Pe la noi, la români, orice minune ține doar trei zile. Odată cu încetarea protestelor de stradă au fost uitate și promisiunile. „Partidele refuză să modifice Legea Electorală, invocând recomandările Comisiei de la Veneția, organism al Consiliului Europei." Adevărul este că nu-i prima oară când pe această comisie o doare drept undeva (știți unde!) de problemele reale ale României postdecembriste. Nu-i prima dată când ea își bate joc de noi, românii! Iar mai-marii guvernanți înghit gălușca și tac mâlc! Ochii lor nu sunt pe Constituția României, iar urechile lor blege sunt aplecate doar la ordinul străin al unei comisii care, se știe, numai binele nu ni-l vrea! Mai-marii zilei, așa cum precizam, invocă acel Cod de bune practici al Comisiei de la Veneția. Și nu-i adevărat! Codul amintit are doar caracter de recomandare, nu obligatoriu. Prin lege organică, Legea Electorală privind alegerile locale și introducerea celor două tururi de scrutin, democrată și legală, poate fi modificată, chiar și înainte cu un an de data alegerilor, prin lege organică, votată de Parlament. Numai că partidele PSD și PNL (care acum o dă cotită), cu cei mai mulți primari actuali, au interese partizane. Așa se va întâmpla că, menținându-se alegerea într-un singur tur de scrutin, unii primari vor fi aleși cu 15-25% din voturi. Noi, românii ardeleni, avem întemeiate motive în plus ca alegerile locale să aibă loc în două tururi de scrutin. Care-i realitatea? Șefii partidelor românești, ambițioși, orgolioși, nevoie mare, își pun fiecare câte un candidat: PSD-iștii, PNL-iștii, PRM-iștii, cei din Mișcarea Populară, din ALDE, din M10 și alții, concurându-se la sânge, în campania electorală, maculându-se, înjurându-se după „bunul obicei" românesc. Așa procedează în municipii, orașe, comune, rupând și împărțindu-și voturile! Și pierd. Maghiarii lasă orgoliile deoparte, pun toate voturile, indiferent de partid și de credință, într-o singură căciulă și câștigă din primul tur.

Așa se va întâmpla, că vor ieși câștigători primari maghiari în foarte multe comune ardelene în care minoritarii sunt 25-30%! Iată pentru ce-i nevoie, în Ardeal, de un al doilea tur de scrutin! 

Lasă un comentariu