„NICIODATĂ SINGUR - PRIETENII VÂRSTNICILOR"

Distribuie pe:

Un studiu recent, realizat de GfK pentru Fundația Principesa Margareta a României, relevă că situația financiară, starea de sănătate, dependența de ceilalți, sentimentul de inutilitate, singurătatea, precum și lipsa unui interlocutor sunt principalele probleme ale vârstnicilor din țara noastră.

 În plus, România se confruntă cu emigrarea tinerilor, maladiile moderne, insuficiența resurselor umane și financiare specializate, precum și cu lipsa unui sistem integrat de sprijin, toate acestea făcând ca mulți vârstnici să trăiască singuri, lipsiți de contact social.

Conform studiului, persoanele vârstnice asociază singurătatea cu lipsa celor dragi, cu situația de a locui singure, cu lipsa unui interlocutor sau cu lipsa unui ajutor practic. De asemenea, persoanele care locuiesc în mediul urban sunt semnificativ mai afectate de singurătate, acest sentiment devenind, la nivel național, mai apăsător cu cât se înaintează în vârstă.

Odată cu prezentarea acestui studiu, a fost lansată și Asociația „Niciodată singur - prietenii vârstnicilor", care continuă acțiunile de voluntariat și sprijin în beneficiul vârstnicilor din România dezvoltate de Fundația Principesa Margareta a României, începând din 2006, prin programul „Niciodată singur - voluntari aproape de vârstnici".

Misiunea asociației este de a lupta la nivel național împotriva izolării sociale și a singurătății cu care se confruntă persoanele vârstnice, prin mobilizare voluntară și schimbarea percepției societății asupra vârstei a treia.

Conform Institutului Național de Statistică, 3.247.744 de persoane din România au vârsta de peste 65 de ani, îmbătrânirea populației fiind un fenomen în creștere. 

Lasă un comentariu