Gravidele care merg la consultație vor primi ajutoare pentru nou-născuți!

Distribuie pe:

La Senatul României, a fost depusă o inițiativă legislativă, potrivit căreia gravidele care se prezintă la consultațiile prenatale urmează să primească, gratuit, la ieșirea din maternitate, haine și produse de îngrijire pentru fiecare nou-născut.

„Legea are ca scop stimularea prezentării gravidelor la consultațiile prenatale, prin acordarea gratuită, pentru fiecare nou-născut, a unui sprijin material, care constă în produse de îmbrăcăminte și îngrijire la nivelul indicatorului social de referință. Sprijinul material se acordă o singură dată, la ieșirea din spital sau la eliberarea certificatului de naștere, doar dacă gravida s-a prezentat la consultațiile prenatale.

În România, doar o gravidă din trei se prezintă la consultațiile prenatale în perioada sarcinii, deși medicii le recomandă viitoarelor mame să meargă la cel puțin

 opt controale ginecologice", se precizează în expunerea de motive a celor 32 de inițiatori, printre care și dr. Tudor Ciuhodaru, deputat UNPR.

În opinia inițiatorilor, introducerea acestei măsuri de prevenție stimulează prezentarea la consultul prenatal și monitorizarea corespunzătoate a sarcinii, pentru a asigura la timp tratamentul adecvat, ceea ce va duce la reducerea morbidității și mortalității materno-fetale.

„Costurile generate de acordarea acestui sprijin material femeilor care fac dovada prezentării la consultațiile prenatale ar avea o valoare cuprinsă între 30 și 90 de milioane de lei anual, echivalentă cu cele pentru o singură zi de tratament, de 1.000 de euro, pentru toți prematurii", mai precizează inițiatorii proiectului de act normativ. 

Lasă un comentariu