A fost odată ca niciodată un oraș frumos în care toți copiii erau cuminți și îl așteptau pe Moș Nicolae

Distribuie pe:

Așa începe povestea sărbătorilor de iarnă în Târgu-Mureș, cu cete de copii gălăgioși înveselind o Piață a Trandafirilor plină de ornamente, în așteptarea momentului în care lumina va țâșni și va scălda bradul uriaș care a înlocuit ceasul de flori. Din căsuțele de lemn cu produse tradiționale care se întrec și ele în luminițe, beteală și clopoței, se desprinde parfumul unic al ciorchinilor de cârnați de casă agățați ademenitor în colțul streșinilor, te învăluie aburul aromat al vinului fiert și te însoțește pas cu pas mirosul floricelelor de porumb, colacilor secuiești sau clătitelor cu dulceață. Brânzeturile se înghesuie în calupuri la vitrine, ochind batoanele de ciocolată cu stafide, alune sau nuci din căsuța de vizavi, în timp ce podoabele de pom sclipesc mândre, așteptând să fie cocoțate cât mai sus pe ramurile vreunui brad, spre bucuria copiilor și nu numai.

În seara mult așteptată de 4 decembrie, târgumureșeni mici și mari, dornici să se bucure împreună de momentul care anunță începutul anotimpului colindelor, au umplut centrul orașului, întrecând poate așteptările Primăriei, gazda unui spectacol prin care a făcut încă odată dovada prețuirii tuturor categoriilor de cetățeni. Debutul concertului a fost asigurat de Gașca Zurli, care a anunțat că Târgu-Mureșul este în fapt orașul în care a avut loc primul concert din primul turneu al îndrăgitei echipe de artiști care trezește mereu zâmbetele pe buzele copiilor noștri. Gașca Zurli a adus pe scenă Brăduțul și Zâna Bună, personaje îndrăgite de micii spectatori, care au cântat împreună cu fetița Zurli, însuflețind atmosfera devenită brusc de sărbătoare. Odată cu aprinderea tuturor luminilor, a pornit și moșul cu autobuzul său primenit într-un tur mic, plimbând copiii în acordurile celor mai îndrăgite colinde. Beteala, clopoțeii și luminițele nu au lipsit atât din interiorul cât și din exteriorul autobuzului, iar de la volan, Moșul a zâmbit și a făcut cu mâna tuturor copiilor, asigurându-i că, deși nu este încă zăpadă, va reuși să ajungă chiar și cu autobuzul pe la casele celor cuminți.  

Concertul Andrei, devenit tradițional la aprinderea luminilor pentru sărbătorile de iarnă, a însuflețit și mai mult atmosfera, pentru locurile din fața scenei producându-se o rocadă ușoară între copii și adolescenți. Cei mici au pornit spre case cu luminile dansându-le în priviri, în timp ce generațiile următoare au rămas să petreacă câteva momente de bucurie muzicală pe gustul lor. Târziu în noapte, pe străduțele lăturalnice care leagă centrul de cartierele mărginașe, se puteau auzi glasuri proaspete îngânând un refren promițător pentru sărbători și pentru anul care va urma „E-e, va fi bine-e". În seara dinaintea sosirii moșului, cu siguranță târgumureșenii au visat frumos. 

Lasă un comentariu