SINGURĂTATEA CREȘTE RISCUL DE MOARTE PREMATURĂ

Distribuie pe:

Oamenii americani de știință de la Universitățile Chicago, California - Los Angeles și California - Davis, citați de descopera.ro, susțin că adulții mai în vârstă care trăiesc singuri prezintă cu 14% mai multe riscuri să moară prematur.

„Cercetarea noastră a concluzionat că singurătatea crește riscul morții premature, prin declanșarea unor boli cronice. Noi am analizat genele din leucocite (globulele albe ale sistemului imunitar care ajută la blocarea infecțiilor) la 141 de adulți cu vârste cuprinse între 50 și 68 de ani. Astfel, am observat că, în cazul indivizilor singuri, aceste celule aveau un răspuns întârziat, comparativ cu oamenii care nu trăiau în singurătate. De asemenea, am observat că expresia genică din leucocite și singurătatea se influențează reciproc, adică se amplifică una pe alta de-a lungul timpului.

Cercetări anterioare au arătat că norepinefrina, care joacă un rol major în răspunsul la stres al organismului, poate spori producția de monocite imature în măduva spinării (monocitele sunt un tip de globule albe). Monocitele astfel formate favorizează inflamarea și defavorizează răspunsul sistemului imunitar.

Noi am observat că singurătatea afectează răspunsul la stres al organismului, ceea ce duce la sporirea de monocite imature. Acest fenomen afectează producția de globule albe din sânge, ceea ce explică parțial de ce indivizii singuri prezintă un risc mai mare de dezvoltare a unor boli cronice. Însă, este nevoie de mai multe studii pentru înțelegerea exactă a fenomenului.

Ceea ce este cert este faptul că meditația poate reduce efectele negative ale singurătății asupra sănătății", explică specialiștii americani.

Lasă un comentariu