ZI DE HRAM LA BISERICA DIN DANEȘ

Distribuie pe:

Biserica ortodoxă din comuna Daneș poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae și îl are ca paroh pe părintele Vichente Dăngulea. După cum spune părintele, Sfântul Nicolae este slăvit și ne rugăm lui, nu numai la 6 decembrie, ci în toate rugăciunile de peste an. Popularitatea lui a ajuns să dăinuie peste veacuri pentru faptele sale cele bune, pentru minunile și actele de dărnicie pe care le-a făcut în timpul vieții, fiind ocrotitor al săracilor.

Tot duminică, în cadrul sfintei Liturghii, a fost rânduit să se citească Evanghelia după Luca, despre tămăduirea femeii gârbove într-o zi de sâmbătă, pentru evrei hărăzită a fi închinată odihnei și rugăciunii. Domnul Hristos a îndreptat o femeie gârbovită ce a trăit sub povara duhului neputinței, a unei nemiloase boli, îndemnându-ne să ne gândim la oamenii suferinzi și neputincioși din toată lumea. Părintele Vichentie a subliniat cât de important este ca oamenii să fie drepți și frumoși, să aibă moralitate, verticalitate și demnitate în întreaga lor ținută, să nu fie încovoiați, deși se spune „capul plecat sabia nu-l taie". Cu atât mai mult, oamenii să se îngrijească de sănătatea lor trupească și sufletească, părintele comparând o astfel de atitudine cu cea a unui om care NU vine la biserică duminica, dar veghează lângă un bolnav aflat pe un pat de spital; el nu trebuie să considere că păcătuiește înaintea lui Dumnezeu, fiindcă slujba, adorația față de Dumnezeu și le face acolo, lângă cel suferind, și orice săvârșire a binelui, în Ziua dedicată Domnului, este bine primită. Din conținutul Evangheliei citite s-a desprins învățătura potrivit căreia, așa cum Dumnezeu a vrut s-o vadă dezlegată pe acea femeie gârbovă, tot așa i-ar vrea dezlegați de toate relele pe cei care sunt încovoiați în viața lor, nu numai de boală, ci și de păcate.

Grupul coral „Flori de nalbă" alcătuit din femei îmbrăcate în frumosul port popular a întregit, prin colind, sărbătoarea închinată Sfântului Nicolae. 

Lasă un comentariu