Întâlnirea cu CARTEA a elevilor din Bistra Mureșului

Distribuie pe:

În ziua de luni, 7 decembrie 2015, de la ora 12, la Școala Gimnazială din Bistra Mureșului a avut loc un moment extrem de atractiv și de interesant, în cadrul căruia elevii acestei unități de învățământ s-au întâlnit cu cartea și cu câțiva reprezentanți ai cărții, care le-au deslușit din tainele ei. Evenimentul a debutat prin cuvântul de deschidere, adresat de prof. drd. Silvia Andone, directoarea instituției de învățământ gazdă. Pentru început, a avut loc un program cultural-artistic oferit de elevi din clasele 0-4, instruiți de învățătoarele Angela Pop și Mihaela Pașcanu, program ce a constat în recitări de poezii și cântarea unor frumoase colinde.

Doamna Sorina Bloj, directoarea Bibliotecii Municipale „Petru Maior" din Reghin, cu emoție în glas, a vorbit despre carte, despre rostul și importanța ei, atât în viața elevilor cât și a adulților. Biblioteca municipală reghineană a donat un număr semnificativ de cărți, pentru a se putea constitui și la Bistra Mureșului o bibliotecă, de unde să-și adape setea de cunoaștere toți iubitorii de carte. Sorina Bloj a prezentat câteva date generale despre Biblioteca municipală reghineană, de la a cărei înființare s-au împlinit anul acesta 65 de ani, fiind o bibliotecă constituită inițial din mai multe biblioteci private, apoi a prezentat câteva aspecte generale despre evoluția în timp a instituției pe care o conduce cu atâta dăruire, hărnicie, sârguință și devotament. Vorbind atât de frumos elevilor, Sorina Bloj a spus că în carte se găsesc informații, taine, care sunt transmise mai departe, a spus, de asemenea, că niciun prieten nu e mai fidel decât o carte, cărțile sunt sincere, aproape de noi. A purtat apoi și un dialog cu elevii pe marginea câtorva proverbe și zicători referitoare la carte. S-a referit și la o lectură extrem de necesară pentru  absolut oricine, lecturarea Bibliei, care este o carte vie, este „cartea cărților".

În continuare, prof. Stela Iacob, referindu-se la instituția gazdă, a spus că este o școală cu dascăli de suflet, afirmând totodată că alături de icoană trebuie să stea cartea, care este și ea obiect sfânt și modelează suflete. A oferit sfaturi extrem de importante pentru elevi, îndemnându-i cu toată căldura să citească cât mai multe cărți. Dr. Florin Bengean, s-a referit la rostul citirii Bibliei de către elevi și nu numai, la citirea cărților care prezintă faptele glorioase din trecutul poporului român și marile personalități ale istoriei și culturii române. S-a referit și la modul în care o carte este publicată, la toate fazele necesare „nașterii" acesteia. Părintele Sergiu Andone, vrednicul și harnicul paroh de la Bistra Mureșului, a mulțumit în primul rând doamnei Sorina Bloj pentru buna colaborare, pentru donația de carte, s-a referit la importanța unor astfel de activități culturale, a mulțumit tuturor invitaților și instituțiilor colaboratoare. Ultimul cuvânt l-a avut doamna directoare Silvia Andone, care, după ce a făcut precizări importante, referitoare la rolul cărții în viața tuturor, a mulțumit invitaților, cadrelor didactice și elevilor. Cu această ocazie a avut loc și o expoziție de carte din ceea ce se dorește a fi „biblioteca satului".

 În concluzie, putem spune, că acolo la Școala Gimnazială din Bistra Mureșului, la poalele Călimanilor, unde Mureșul iese din defileu și prinde curaj în curgerea lui firească, a avut loc un eveniment extrem de frumos, folositor și atractiv, în care elevii au luat un contact mai special cu cartea. Astfel de activități pot fi model și pentru alte unități școlare, atât din județul nostru cât și din țară.

 

Lasă un comentariu