Administrația Bazinală de Apă (ABA) Mureș a beneficiat de o finanțare de 6.1 milioane euro în cadrul proiectului național WATMAN câștigat de A.N. „Apele Române" pe POS Mediu. Valoarea totală a proiectului este de 63 mil. euro din care 85% sunt fonduri europene, iar 15% cofinanțare de la bugetul de stat.
Ce s-a dorit prin implementarea proiectului!
WATMAN - Sistem informațional pentru Managementul Integrat al Apelor Etapa I este un proiect prin care se pune în aplicare strategia națională pentru managementul resurselor de apă, în caz de dezastre, a situațiilor generate de fenomene hidrologice extreme (secetă, inundații, poluări etc), elaborat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Lucrările de infrastructură propuse, echipamentele și dotările au fost instalate în puncte distincte pe întreg teritoriul românesc în toate cele 11 bazine hidrografice din țară. Durata implementării este de 12 luni, iar obiectivele sunt în principal întărirea capacității de intervenție în caz de inundații, dar și îmbunătățirea sistemului de alarmare și avertizare a populației în zonele afectate de inundații și reducerea timpului de reacție în vederea prevenirii efectelor inundațiilor. „Suntem în măsură să anunțăm închiderea proiectului Watman Etapa 1. Este un proiect prin care se pune în aplicare strategia națională pentru managementul apelor în caz de dezastre elaborat de Ministerul Mediului. Valoarea totală a lucrărilor, serviciilor și produselor la nivelul ABA Mureș este de 6.1 milioane euro, cu o durată de implementare de 12 luni", a declarat ing. Ioan Mihail Blaga, directorul ABA Mureș.
În cadrul bazinului hidrografic din județul Mureș au fost amplasate un număr de 11 stații automatizate din care o stație automatizată pentru măsurarea calității apei la Iernut, o stație pentru măsurarea debitelor la folosire în Tg-Mureș, cinci stații automatizate cu senzori pentru măsurarea precipitațiilor lichide și solide la Batoș, Crăiești, Răstolița, Lunca Bradului și Deda, două stații automatizate cu senzori pentru mărirea gradului de siguranță la baraje la Sângeorgiu de Pădure (Bezid) și Miercurea Nirajului (Valea) și două stații automatizate pentru posturile hidrometrice pe afluenți la Iernut și Eremitu. La capitolul creșterii capacității de intervenție în caz de calamități naturale s-a construit un Centru de Intervenție Rapidă și un Centru de coordonare la Tg-Mureș.