Concert extraordinar de colinde la Reghin, susţinut de corala „Armonia" din Constanţa

Distribuie pe:

În ziua de miercuri, 9 decembrie 2015, de la ora 17, sala de spectacole a Casei de Cultură „Eugen Nicoară" din Reghin s-a dovedit a fi neîncăpătoare, pentru a găzdui un concert de colinde, cum rar ţi-e dat să vezi şi să auzi în viaţă. Poate ai o dată în viaţă şansa de a asculta, foarte probabil, cel mai profesionist cor bărbătesc din lume. Primăria municipiului Reghin, Consiliul Local Reghin, Casa de Cultură „Dr. Eugen Nicoară" şi Protopopiatul ortodox român Reghin, au organizat în ziua de 9 decembrie, un memorabil concert de colinde, susţinut de corala „Armonia" din Constanţa, având dirijor pe Arhidiacon dr. Ion Iulian Dumitru. Evenimentul s-a desfăşurat cu bine-cuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei.

În deschiderea concertului, doamna Sorina Bloj, directoarea Bibliotecii „Petru Maior" din Reghin, una dintre cele mai prestigioase instituţii de cultură din judeţul Mureş, şi chiar din ţară, în cuvântul de deschidere, după ce se adresează oficialităţilor prezente şi tuturor celor de faţă, prezintă câteva date reprezentative despre activitatea mai mult decât remarcabilă a acestui cor, parcă de pe altă planetă, venit dintr-o lume mai presus de orice lume. La eveniment au luat parte doamna ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin, iubitoare de frumos şi sprijinitoare permanentă a valorilor culturale, pr. Teodor Beldean, protopopul Reghinului, pr. dr. Claudiu Dorin Chiorean, inspector şcolar, consilierii locali reghineni, mulţime mare de preoţi din Reghin, din împrejurimi şi chiar din alte judeţe, oameni din Reghin, dar şi din localităţile învecinate. După încheierea concertului, Sorina Bloj, mulţumind călduros coralei, i-a oferit în chip metaforic, din partea reghinenilor „medalia de aur a sufletelor noastre", mulţumind totodată şi autorităţilor locale, pentru organizarea evenimentului. În încheiere, părintele protopop Teodor Beldean, cu emoţie în glas, referindu-se la mesajul hristologic al colindelor, a adus un călduros cuvânt de mulţumire coralei, căreia i-a oferit metaforic cea mai frumoasă floare, „floarea recunoştinţei".

Corala bărbătească „Armonia" a fost înfiinţată în anul 2001 la iniţia-tiva Arhid. asist. univ. drd. Ion Iulian Dumitru, în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea. Anul 2001 reprezintă un moment important în evoluţia Coralei „Armonia", pe perioada acestuia bucurându-se de o vastă activitate muzicală. Din anul 2004, Corala „Armonia" se află sub patronajul Arhiepiscopiei Tomisului, când, alături de Înalpreasfinţitul dr. Teodosie Petrescu este iniţiată o nouă serie de concerte religioase, clasice şi folclorice, susţinute în diferite oraşe din ţară. În martie 2005, grupul coral concertează la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol, în prezenţa Sanctităţii Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic. În prezent, Corala „Armonia" este compusă din 25 de membri (clerici, studenţi şi masteranzi ai Facultăţilor de Teologie şi Arte ale Universităţii Ovidius). Repertoriul acesteia este foarte diversificat, fiind compus din piese religioase polifonice şi monodice (psaltice), folclor românesc, colinde tradiţionale româneşti şi străine, cât şi piese din repertoriul clasic universal. Corala şi-a pus în valoare personalitatea muzicală imprimând mai multe compact discuri şi dvd-uri. Corala „Armonia" din Constanţa a dus cântecul românesc pe toate meridianele globului, de la Bucureşti la Londra, de la Riga la Paris, de la Roma la Cincinnati şi în multe alte locuri de pe glob, fiind distinsă peste tot cu premii şi medalii dintre cele mai meritorii. Cuvintele din vocabularul limbii române sunt prea sărace ca să poată exprima valoarea acestui cor.

Membrii coralei au oferit la Reghin un concert de colinde de un profesionalism dus până la perfecţiune, program îmbinat şi cu cântece de suflet, cu doine, dar mai ales cu cântece patriotice, încheind cu „Treceţi batalioane române Carpaţii". Acum mai bine de un mileniu, o împărăteasă din estul Europei exclama: „n-am ştiut dacă am fost în cer sau pe pământ". Acelaşi lucru putem

să-l spunem şi noi, cei care am luat parte la acest eveniment de răsunet. Am plecat cu convingerea că am întâlnit cel mai bun cor bărbătesc din lume. Publicul reghinean a fost uimit şi fascinat de emoţia, candoarea, eleganţa şi nobleţea pe care le-a etalat acest cor, cu voci parcă îngereşti, corala „Armonia" prefigurând parcă o bucată de rai. Pentru câteva ore, Reghinul a fost capitala colindului românesc, a emoţiei, a sublimului, a tot ce înseamnă trăire sufletească şi înălţare duhovnicească.

Lasă un comentariu