Ziua Internaţională a Drepturilor Omului

Distribuie pe:

În fiecare an, la 10 decembrie, în lumea întreagă este sărbătorită Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. Originea acestei sărbători se află la mijlocul secolului trecut, ultimul din cel de-al doilea mileniu creştin, veac intrat în istoria civilizaţiei prin marile descoperiri fundamentale şi aplicate în cunoaşterea naturii, marcând tot atâtea victorii ale raţiunii umane împotriva ignoranţei şi a ameninţărilor cu care s-a confruntat omul atâta timp, cu efecte fără precedent în creşterea calităţii vieţii.

Dar secolul XX a înregistrat şi agresiuni, ameninţări şi atentate fără precedent la drepturile şi libertăţile omului. Colosala forţă eliberată din nucleul atomului a intrat în conştiinţa omenirii mai întâi prin Holocaustul din ultimul Război Mondial şi mult mai târziu prin „binefacerile" sale. Progresul tehnologic necontrolat a devenit o ameninţare şi a cauzat distrugeri uneori ireversibile naturii înconjurătoare şi habitatului uman. Polarizarea fără precedent a bunăstării în beneficiul unei minorităţi a provocat inimaginabile contraste şi discriminări şi a aruncat în mizerie miliarde de oameni ai lumii a treia, determinând o puternică mişcare împotriva globalizării şi alimentând extremismul acestui început de mileniu.

Iată de ce, secolul XX a cunoscut şi acţiunea comună a 50 de naţiuni libere, care la 26 iunie 1945 au decis înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite prin adoptarea Cartei sale, cu scopul de a elimina din istoria umanităţii flagelul războiului şi de a reafirma lupta pentru drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, pentru recunoaşterea demnităţii şi valorii umane, pentru egalitatea femeilor şi a bărbaţilor, precum şi a naţiunilor mari şi mici, entităţi grav afectate de conflictele armate şi de regimurile dictatoriale.

Potrivit acestor principii, Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat la 10 decembrie 1948 Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, completată ulterior cu alte documente adoptate: Convenţia privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (1965), Convenţia Internaţională asupra Drepturilor Politice şi Civile (1966), Convenţia pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor (1979), Convenţia Împotriva Torturii (1984), Convenţia Împotriva Apartheid-ului (1985), Convenţia Drepturilor Copilului (1989) etc. Aceasta este raţiunea pentru care ziua de 10 decembrie a fost adoptată şi este sărbătorită în întreaga lume ca Zi Internaţională a Drepturilor Omului!

 

Lasă un comentariu