Rezultatele cercetării „M-am decis să mă implic"

Distribuie pe:

Academia de Advocacy şi membrii Coaliţiei 52 au prezentat, ieri, la Târgu-Mureş, rezultatele cercetării „M-am decis să mă implic", privind monitorizarea aplicării L 52/2003 republicată în 2013 privind transparenţa decizională a autorităţilor publice.

„Trebuie să înţelegem că, în afară de familie şi serviciu, mai avem şi viaţa civică, prin care ne valorificăm drepturile conferite de calitatea de cetăţeni şi contribuabili. Aici relaţionăm cu autoritatea publică. De câte ori nu ne surprinde spargerea unei străzi, tăierea unor copaci, eliminarea unor spaţii verzi sau construirea unui bloc într-un cartier de case? N-ar fi trebuit să fim întrebaţi sau consultaţi înainte? Poate am fi avut alte sugestii. Puterea noastră se manifestă prin activism şi intervenţie. Legea L 52/2003 ne oferă şansa de a propune, argumentat, ce este convenabil pentru noi în orice proiect de act normativ al unei autorităţi publice, înainte de a se lua decizia", a afirmat domnul Radu Nicosevici, preşedintele Academiei de Advocacy.

În spiritul acestui crez, în perioada februarie - octombrie 2015, s-a desfăşurat cercetarea online „M-am decis să mă implic!", ale cărei rezultate au fost sintetizate cu sprijinul voluntar al domnului Mircea Kivu, sociolog. În perioada arătată, au fost trimise 846 solicitari de informaţii către 17 ministere şi 109 primării. În 55% din cazuri, s-au primit raspunsuri în termenul de 10 zile lucrătoare, în 5% din cazuri - după expirarea acestui termen, iar în 40% din cazuri nu s-a raspuns deloc, ponderea răspunsurilor primite în termen de la ministere fiind mult inferioară celor primite de la primării.

Din cercetare, a reieşit că din cele 5.748 proiecte de acte normative adoptate, doar o treime (1896) au fost supuse consultării publice, iar în 78% din răspunsurile în care au existat proiecte supuse consultării publice nu a fost colectată nicio opinie scrisă.

La cererea organizaţiilor socie-tăţii civile de a se organiza dezbateri publice, în 96% din cazuri nu a fost organizată nicio dezbatere solicitată de organizaţiile societăţii civile.

În total au existat 59 de răspunsuri în care au fost referite proiecte supuse consultării care nu au fost modificate şi pentru care s-au primit opinii scrise. Dintre acestea, în 39 de cazuri (66%) nu au fost trimise justificări scrise. Cele mai multe justificări scrise au fost trimise de către Ministerul Finanţelor (362) şi de către Ministerul Muncii (27).

Lasă un comentariu