RECUNOŞTINŢA ADUCE FERICIRE ÎN CUPLU

Distribuie pe:

Specialiştii din Asociaţia Psihologilor Americani, citaţi de descopera.ro, susţin că au reuşit să demonstreze că sentimentul de recunoştinţă poate ajuta oamenii să-şi construiască o viaţă mai fericită şi mai plină de sens.

„Recunoştinţa este esenţială pentru a trăi o viaţă mai lungă şi mai fericită, iar studiile noastre care s-au ocupat de cercetarea acestei teorii la nivel ştiinţific au găsit o mulţime de dovezi în acest sens. După chestionarea, prin telefon, a mai mult de 460 de cupluri, rezultatele au arătat că puterea unui mulţumesc poate ajuta semnificativ, astfel încât partenerul să simtă stima şi aprecierea celui cu care s-a angajat într-o relaţie.

De asemenea, recunoştinţa ajută la protejarea relaţiei de cuplu, a angajamentului marital, de consecinţele negative ale erorilor de comunicare din timpul conflictelor conjugale. Chiar dacă un cuplu se confruntă cu stres şi dificultăţi în alte domenii, recunoştinţa în relaţie poate contribui la promovarea rezultatelor pozitive maritale.

Un alt studiu recent a demonstrat faptul că pacienţii cu insuficienţă cardiacă asimptomatică, care au ţinut un jurnal de gratitudine, au înregistrat o scădere semnificativă a nivelurilor de inflamaţie, dar şi o îmbunătăţire a sănătăţii cardiace.

Mai mult de 180 de persoane, bărbaţi şi femei, au participat la acest studiu şi fiecare a trebuit să îşi păstreze un jurnal de recunoştinţă pentru, cel puţin, opt săptămâni. Am descoperit că la cei care au completat regulat aceste agende li s-a redus circulaţia pe biomarkerii inflamaţi, dar li s-au îmbunătăţit şi contracţiile inimii şi funcţia cardiacă. O inimă recunoscătoare este, într-adevăr, o inimă mai sănătoasă, iar jurnalele de recunoştinţă sunt o modalitate uşoară de a sprijini sănătatea cardiacă.

Este relativ uşor să fii recunoscător pentru cele mai importante şi evidente părţi ale vieţii: o căsnicie fericită, copii sănătoşi. Dar oamenii cu adevărat fericiţi găsesc modalităţi de a mulţumi pentru cele mai mici fleacuri, nesemnificative", explică specialiştii.

 

Lasă un comentariu