VOM TRĂI PÂNĂ LA 120 DE ANI?!

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă americani de la „Buck Institute for Research on Ageing" din California, citaţi de descopera.ro, susţin că metformina (un medicament utilizat în mod obişnuit în tratarea diabetului de tipul II) ar putea conţine elemente cheie pentru prelungirea speranţei de viaţă, până la... 120 de ani, acest medicament fiind eficient în încetinirea procesului de îmbătrânire şi apariţia unor maladii precum cancer, Alzheimer şi Parkinson.

„Dacă ţinteşti procesul de îmbătrânire şi îl încetineşti, atunci încetineşti toate bolile asociate îmbătrânirii. Îmbătrânirea nu este o parte inevitabilă a vieţii! Toate celulele conţin un tipar ADN care, în principiu, ar putea face ca organismul să funcţioneze corect la nesfârşit. Însă, pe parcursul vieţii, miliardele de diviziuni celulare care au loc pentru ca organismul să funcţioneze corect face posibilă apariţia erorilor în acest proces de divizare. La un moment dat, organismul nu mai poate repara erorile. De exemplu, în cazul cancerului, celulele nu mai pot scăpa de mutaţii, fapt care determină apariţia tumorilor.

În studiul nostru, am constatat că metformina - cel mai utilizat medicament antidiabetic, care este şi extrem de ieftin - creşte numărul moleculelor de oxigen eliberate într-o celulă, fapt care oferă robusteţe şi longevitate. Deocamdată, medicamentul a fost testat pe viermi C.elegans, iar aceştia nu numai că au îmbătrânit mai lent, ci şi-au păstrat şi o stare bună de sănătate mai mult timp. La fel s-a întâmplat cu şoarecii folosiţi pentru testarea acestui medicament, rozătoarele beneficiind de o prelungire a vieţii cu 40%. Viitorul înseamnă să luăm elementele de biologie pe care le-am dezvoltat până acum şi să le aplicăm pe oameni. Testele vor debuta anul viitor pe 3.000 de persoane cu vârste între 70 şi 80 de ani, care suferă sau au un risc de a se îmbolnăvi de cancer, maladii cardiace sau demenţă", promit specialiştii americani.

Un alt studiu, al cercetătorilor britanici de la Universitatea Cardiff, a demonstrat că pacienţii umani care au primit ca tratament antidiabetic metformină au trăit mai mult cu opt ani decât persoane care nu sufereau de această boală. 

Lasă un comentariu