Grija care ne scapă de griji

Distribuie pe:

Se zice ca era odată un om credincios cu un fiu pe măsură de cuminte și, neavând cu ce să se întrețină, a fost nevoit să-l dea pe băiat argat la un om bogat undeva departe, în schimbul unor avantaje materiale. La plecare, tatăl l-a sărutat cu jale pe băiat și i-a dat sfaturi. Cel mai important dintre ele a fost să asculte de stăpânul lui, dar, orice ar fi și ar face în viață, cu orice preț, să fie duminica la Sfânta Liturghie în Biserică. Fiul a încuviințat și a plecat.

Datorită cumințeniei sale s-a remarcat îndată în fața bogatului, încât a ajuns repede una din cele mai trebuincioase și de seamă slugi. Numai că, astfel, a stârnit invidia altui argat, care l-a ponegrit în fața boierului cum că i-ar fi necinstit fata. Acesta, nu a cercetat prea mult și a hotărât să-l omoare, dar pentru a nu face tulburare în familie, a vorbit cu un om care să ducă la împlinire fapta în felul următor. I-a spus aceluia: mâine trimit la tine o slugă care va cere un pachet pentru mine. Când ajunge îi tai capul. După un ceas va veni altă slugă și îți va cere și el pachetul. Să pui capul primei slugi într-o cutie și să mi-l trimiți prin cea de a doua slugă!

A doua zi așa a fost. Băiatul cuminte a plecat, dar ajungând în fața Bisericii și-a dat seama că e duminică și e slujbă. După ce s-a gîndit bine, a zis că e mai bine să asculte sfatul tatălui său și a intrat. La curtea boierului, după un ceas a fost trimis după pachet argatul viclean. A ajuns și a cerut pachetul. De după o perdea, imediat cineva i-a tăiat capul și l-a pus într-o cutie. În acest timp tânărul nostru cuminte a luat anafora de la slujbă, la sfârșit, și s-a grăbit să-și îndeplinească misiunea cu conștiinciozitate. A ajuns la vreo oră după primul și a cerut pachetul. Bineînțeles, i s-a dat cutia și a pornit să se întoarcă. Când a sosit la boier, respectuos i-a înmânat pachetul. Boierul a înlemnit, dar mai ales după ce a deschis cutia. Și-a dat seama că așa a lucrat Dumnezeu și care este de fapt adevărata sluga rea.

Sigur că este o povestioară, dar ea reflectă un adevăr. Trageți voi concluziile...

Din vol. „TINDA RAIULUI - ofertă nelimitată", în curs de apariție la Editura „VATRA VECHE", Târgu-Mureș, 2015. 

Lasă un comentariu