Revista revistelor - Vatra veche 11/2015

Distribuie pe:

Numărul 11 al revistei de cultură Vatra veche (redactor-șef Nicolae Băciuț), în nota în care ne-a obișnuit, se remarcă printr-un sumar dens, divers, cu autori din largul lumii, cu texte din toate genurile.

 Vatra veche dialog aduce prin vocea lui Radu Carp în discuție „Leagănul creștinismului - între persecuție și exod". Continuă Vatra veche dialog cu Mihai Bandac, de Cristian Radu Nema. Un interviu cu o autoare nordică de notorietate: Sofi Oksanen, de Octavian D. Curpaș și cu un autor aflat în ofensivă publicistică: Marian Nencescu, de Raia Rogac.

Consistente rubricile de critică și istorie literară, eseu, cu subiecte vechi și noi: Eminescu, de Dumitru Velea, Ion Creangă la stațiunea Slănic Moldova, de Pamfil Bilțiu, Coșbuc-150. Poetul orei solare, de Marin Iancu, Autenticitatea trăirii în nuvelistica lui Rebreanu, de Nicolae Suciu, Arghezi. 135 de ani de la naștere, de Ognean Stamboliev, Centenar Amelia Pavel. Surâsul Aureliei Pavel, de Andrei Pleșu, Mama, de Veronica Pavel Lerner, Identitatea ca barem de existență, de Ecaterina Țarălungă, Jurnalele culturale, de Constantin Stancu. La Ancheta Vatra veche. Exilul românesc răspunde Emilia Amariei.

O paralelă posibilă: Hermann Hesse/ Mihail Diaconescu, propune Tanța Rotărescu.

 Despre „Motivul iubitei moarte", scrie Ioan Gheorghișor.

Continuă serialul „Amurgul iubirii", de Aurel Codoban.

Cronica'i literar: Poemele iubirii, poemele durerii (Iuliu Ionaș), de A.I. Brumaru, Sonete la priveghiul clipei (Adrian Munteanu), de Iulian Chivu, Îndrăgostirea de dragoste (George Stanca), de Theodor Damian, Poeme cifrate multilingve (George Roca), de Milena Munteanu, Nemitarnice (Theodor Damian), de Octavian D. Curpaș, Acest Zbor, acest rupt Miazăzi (Elena Dulgheru), de Nazaria Buga, Observator nedumerit (Dumitru Tălvescu), de Daniel Marian, Surâsul dintr-o lacrimă (Mihaela Aionesei), de Dorina Stoica, Sentimentul românesc al ființei (Tatiana Scurtu Munteanu), de Al. Florin Țene, Dorina Vladi și sufletul viorilor, de Mircea Bodean, Umbra clepsidrei albastre (Iustinian Gr. Zegreanu), de Persida Rugu, Avangarda literară românească și visul (Iulian Cătălui), de Mircea Brenciu, Povestea ca istorie (Doru Munteanu), de A.I. Brumaru, O altfel de cronică. Voiajorul (Codrina Bran), de Ionel Popa, Maris Sorescu și Premiul Nobel, de Geo Dumitrescu, Oameni pe care i-am cunoscut (Veronica Pavel Lerner), de Ion N. Oprea, Prințul marilor dileme (Ioan Morar), de Ioan L. Șimon, Fenomenul Shakespeare și mai departe (Radu Igna), de Constantin Stancu, Relecturi. Omilii la Muntele Athos (Nicolae Băciuț), de Valentin Marica, Viața literaturii (Dan C. Mihăilescu), de Melania Cuc.

Poeme semnează Nicolae Băciuț, George Baciu, Ștefan Doru Dăncuș, Darie Ducan, Vasile Popovici, Marcel Petrișor, Adrian Botez, Lucia Pătrașcu, Ioan Groșescu, Vasile Macoviciuc, Raluca Pavel, Boris Marian, Viorica Șutu, Mihaela Oancea, Emilia Amariei, Nicolae Vălăreanu-Sârbu, Mariana Eftimie Kabbout, Răzvan Ducan.

Proză propun Dumitru Hurubă, Decebal Alexandru Seul, Magdalena Hărăbor

La rubrica Documentele continuității: Romanul Marii Uniri (Mihail Diaconescu), de Aurel V. David, Numele lui Iisus e izvorâtor de putere, de Gheorghe Nicolae Șincan, Convorbiri duhovnicești. ÎPS Ioan al Banatului, de Luminița Cornea, Memento. Romulus Cioflec - 60, de Luminița Cornea, Un etnolog și cauza românilor transnistrieni (Nichita P. Smochină), de Iulian Chivu.

 Noi „Picături de Vatră veche": Vibrând prin cuvânt de neam, înălțarea, de Traian-Dinorel D. Stănciulescu.

La Biblioteca Babel. David Bazo Galán, traducere și prezentare de Elisabeta Boțan, Anabelle Aguilar Brealey, traducere și prezentare de Flavia Cosma.

Alte articole: „Mihai Sin, subiect de teză de doctorat", interviu cu Nicolae Băciuț, de Iuga Georgeta, Zilele Revistelor Culturale din Transilvania și Banat, de Răzvan Ducan, Cronica pictată de la Vinerea, de Dorin N. Uritescu.

 La rubrica Teatru: „George Ciprian - Vacanțele de la Mogoșoaia", de Marin Ifrim, Cehov, Livada de vișini, de Ioan Cristian, O melodramă treimiistă, de Bogdan Ulmu.

Alte rubrici: Literatură și film. Copilul secolului, de Alexandru Jurcan, Revista revistelor. Blaj - Credință, cultură și națiune, de Luminița Cornea, Lumea lui Larco, de Vasile Larco, De la Păstorel citire, Catrene, de Mugurel Sasu, Curier, Marinete - proletar și împărat, de George Stanca, Asterisc. Frânturi de gânduri somnambule, de George Baciu.

Numărul e ilustrat cu reproduceri de lucrări din opera sculptorului Vida Gheza. 

Lasă un comentariu