O CARTE DE CARE AVEM NEVOIE!

Distribuie pe:

Este vorba de cartea scrisă de preotul dr. Silviu-Ioan Negruțiu, „Minunile săvârșite de Iisus Hristos", pe care am avut șansa să o primesc și bucuria să o parcurg în această perioadă a Sfântului Post al Nașterii Mântuitorului nostru, constituind pentru mine un real prilej de delectare spirituală, făcându-mă mai bogat și mai încrezător în viață și în valorile noastre fundamentale: bine, frumos, adevăr, demnitate și libertate.

Cartea, apărută la Editura University Press Târgu-Mureș, are 462 de pagini și cuprinde: Cuvânt înainte, semnat de pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană; Cuvântul autorului; Introducere; 7 capitole (I. Relația dintre minune și „semne"; II. Interferențe sinoptice și ioaneice în relatarea și evidențierea minunilor; III. Taxonomii posibile ale minunilor; IV. Caracteristicile narative ale prezentării minunilor în Evangnelii;

 V. Analiza minunilor. O perspectivă sacramentală reflectată în „Tainele Bisericii"; VI. Minunile lui Iisus - permanența de manifestare harică în Trupul Său Tainic, Biserica; VII: Concluzii), Bibliografia (I. Ediții ale Sfintei Scripturi; II. Catehisme. Cursuri; III. Cărți de cult; IV. Dicționare, enciclopedii, concordanțe; V. Comentarii Biblice ; VI. Lucrări patristice; VII. Lucrări Biblice VIII. Lucrări de Teologie dogmatică; IX. Studii și articole; X. Lucrări auxiliare; XI. Literatură medicală; XII. Resurse internet), Anexe (13 anexe, și Abstract).

 Cartea, la origine teza de doctorat a autorului, reprezintă o noutate, o abordare originală a problematicii atât de complexe, după cum rezulta din cuvântul autorului: „Menționez că ineditul tezei constă în faptul că în Biserica Ortodoxă Română nu a existat o cercetare academică pe tema minunilor Mântuitorului. Din această perspectivă, lucrarea este apreciată ca fiind un pionierat în spațiul nou-testamentar românesc și un punct de vedere nou, interdisciplinar, aplicat în cercetarea teologică", iar pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană concluzionează: „Așadar, modul de abordare a temei, cunoașterea și citarea unora din cele mai bune și mai noi lucrări de referință din literatura de specializate, stilul argumentativ de analiză a minunilor, sublinierea dimensiunii spirituale pentru lumea contemporană a mesajului temei, fac din cartea pr. dr. Silviu Negruțiu una de referință pentru spațiul biblic românesc nou-testamentar."

 Cartea se citește cu plăcere, dar nu este o carte „de buzunar", lectura nu se face „pe diagonală", ci cu răbdare, multă atenție, impune implicare mentală și emoțională, oferind, în schimb, satisfacții deosebite, bucurie și fericire.

 Felicitări Preacucernicului Părinte dr. Silviu Negruțiu și-i mulțumim că ne-a pus la îndemână, după o trudă de mai mulți ani această carte, care să constituie pentru toți creștinii un mijloc de primenire spirituală și o adevărată piatră întru zidire sufletească. 

Lasă un comentariu