130 de mureșeni și-au făcut gratuit screeningul de prostată

Distribuie pe:

Managerul Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș, dr. Dan Sîmpălean, și dr. Martha Orsolya, șefa Clinicii de Urologie, au anunțat rezultatele campaniei privind screeningul de prostată. „Vă prezentăm rezultatele screeningului de prostată în perioada 7-9 decembrie la Clinica de Urologie din cadrul SCJ Mureș. Au fost investigați 125 de pacienți din 137 programați, cu vârste între 51-75 de ani, așa că putem spune că a fost un succes datorită numărului foarte mare de persoane înscrise. Cei care au rămas vor fi investigați începând cu luna ianuarie când vom relua campania", a declarat dr. Dan Sîmpălean.

31 de pacienți, suspecți de cancer de prostată

 Conform spuselor dr. Martha Orsolya, șefa Clinicii de Urologie, mai mult de jumătate din pacienții care s-au prezentat au fost suferinzi de adenomul de prostată. „O cifră alarmantă este că 31 de pacienți sunt suspecți de cancer de prostată, la care vom continua investigațiile, cu analize de laborator, pentru a se afla sigur un diagnostic", a spus șefa Clinicii de Urologie. Practic un sfert dintre cei investigați sunt suspecți de cancer, fapt care confirmă necesitatea unor astfel de screeninguri. Conform specialiștilor, cauzele pot fi de la radiațiile de la Cernobîl, chiar poluarea din zilele noastre, până la alimentația proastă cu junk-food. Prezentarea târzie la analizele de specialitate pentru depistarea acestor afecțiuni este una dintre cauzele numărului mare de astfel de boli. Din cauza lipsei durerii în stadiile incipiente, pacienții nu se prezintă la timp la medic, ideal fiind ca la 50 de ani fiecare bărbat să se prezinte la urolog și după aceea periodic să facă același lucru. Campania va fi reluată la începutul anului viitor, la pacienți cu vârste cuprinse între 30-60 ani. „Și la nivelul UE se pune accentul foarte mult pe prevenție, așa că vrem să facem periodic aceste screeninguri și să le extindem către alte secții ale spitalului, pentru a depista afecțiunile din timp. ", a mai spus dr. Dan Sîmpălean.

Investiții în aparate și modernizări ale secțiilor

 În cadrul Clinicii de Urologie, se vor face ample investiții în dotarea cu aparatură nouă și modernizarea secțiilor. „În ceea ce privește Clinica de Urologie suntem într-un plin proces de dotare cu aparatură nouă, iar de săptămâna viitoare vom începe lucrări de renovare a spațiilor existente, să renovăm blocul operator", a declarat dr. Dan Sîmpălean. „Împreună cu conducerea CJ Mureș am hotărât să creștem valoarea investițiilor cu achiziționarea de aparatură medicală și modernizarea clădirilor. Avem clădiri vechi, care necesită urgent investiții în renovare. Prioritare în acest moment sunt Clinica de Infecțioase 2 și Clinicile de Psihiatrie 1 si 2, care se află într-o stare avansată de degradare", a explicat managerul SCJ Mureș. O veste bună pentru absolvenții de studii medicale este că se vor face peste 100 de noi angajări în cadrul SCJ Mureș. „Avem 5 posturi de medici momentan și reluăm pe partea de asistenți medicali, infirmieri brancardieri și TESA unde avem mai multe posturi, peste 100 de locuri de muncă. Urmează să le afișăm și în ianuarie vrem să le și ocupăm", a mai adăugat Sîmpălean.

 

Lasă un comentariu