DIAGNOSTICAREA NONINVAZIVĂ A CREIERULUI

Distribuie pe:

Oamenii de știință francezi de la Institutul Național al Sănătății și Cercetării Medicale, citați de descopera.ro, au dezvoltat o metodă noninvazivă de imagistică asupra creierului, prin rezonanță magnetică (RMN), ce oferă aceleași indicații ca și o palpare fizică.

„Palparea, utilizată în orice examinare medicală pentru diagnosticare sau prescrierea unor teste suplimentare, nu a putut funcționa până acum în ceea ce privește creierul, care este protejat de craniu și de lichidul cefalorahidian.

Însă, prin intermediul tehnicii descoperite de noi, vor putea fi diagnosticate precoce tumorile cerebrale sau maladia Alzheimer.

Multe boli implică schimbări structurale în țesuturi, care au ca rezultat o modificare a proprietăților lor mecanice, cum ar fi elasticitatea. Datorită sensibilității mâinilor și a cunoștințelor detaliate despre corp, un medic poate, printr-o examinare prin palpare, să evalueze dimensiunea și duritatea unei tumori, prezența ganglionilor limfatici inflamați sau dimensiunea și poziția unui fetus la femeile gravide.

Această palpare este suplimentată sau înlocuită cu tehnici moderne care transmit medicului o indicație despre elasticitatea unui țesut biologic. Tehnica se bazează pe generarea și detectarea undelor a căror viteză de propagare prin corp diferă în funcție de duritatea organelor (cu cât țesutul este mai dur, cu atât unda se propagă mai puțin rapid). Cu toate acestea, metoda nu poate fi aplicată la nivelul creierului, protejat de craniu și de fluidul cefalorahidian, fiind dificil de accesat de undele care provin din mediul exterior.

Lichidul cefalorahidian este sediul central al vibrațiilor naturale create de pulsația sângelui prin artere și de circulația lichidului cefalorahidian. A rămas o provocare neidentificată anterior dacă poate fi captat acest câmp complex de variație naturală a undelor și tradus pe un ecran de computer.

În studiul nostru, am reușit, prin intermediul RMN-ului, să detectăm variația undelor cerebrale naturale, folosind tehnici de calcul împrumutate din seismologie și cunoscute sub numele de corelația zgomotului. Astfel, am obținut imagini ale elasticității creierului.

Dacă va putea fi dezvoltată din punct de vedere clinic, această metodă va crea un confort atât pentru pacienți, cât și pentru medici, deoarece tehnicile folosite până în prezent creează o vibrare a creierului care este destul de dureroasă. Desigur, noua metodă le va completa pe cele deja existente și va duce în viitor la un diagnostic medical multimodal", explică specialiștii francezi.

Lasă un comentariu