Oierii români au protestat, ieri, în fața Parlamentului

Distribuie pe:

Legea prin care se limitează numărul câinilor pe care îi pot deține ciobanii la stâne, dar și interdicția de a scoate oile la pășune înainte de 24 aprilie a scos în stradă aproximativ 4.000 de oieri din întreaga țară, aceștia protestând, ieri, la București, în fața Parlamentului.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că speră să găsească o soluție pentru a-i împăca și pe crescătorii de oi și pe vânători (inițiatorii legii). „Legea a fost adoptată în perioada anterioară venirii noului Guvern. Cred că a fost o scăpare. Trebuie să ne așezăm la masa discuțiilor. Mi s-au părut pertinente părerile oierilor. Legea prevede ca între 6 decembrie și 24 aprilie să nu se permită ieșitul la pășunat pe câmp, însă trebuie avute în vedere situațiile în care oierii dețin terenuri. Sunt o serie de aspecte care trebuie modificate. O vom rezolva înainte de sfârșitul anului", a promis ministrul Agriculturii.

Pe de altă parte, PNL a anunțat că va depune un proiect de modificare a Legii vânătorii, urmând ca, până atunci, un grup de lucru să aibă consultări cu societatea civilă și cu celelalte grupuri parlamentare. „Vom constitui în perioada următoare un grup de lucru care să discute cu componentele societății, cu alte grupuri parlamentare, astfel încât, în ianuarie, să avem un proiect care să corecteze actuala lege și să intrăm în normalitate", a anunțat Eugen Nicolăescu, liderul grupului PNL din Camera Deputaților.

La rândul său, Federația Agrostar și alte asociații agricole li s-au alăturat fermierilor și crescătorilor de animale, susținând că noua lege a vânătorii încalcă grav dreptul la proprietate. 

Lasă un comentariu