Toate hotărârile judecătorești vor fi publicate în spațiul virtual

Distribuie pe:

Săptămâna trecută, a fost lansat Portalul de Jurisprudență Românească www.rolii.ro, prin intermediul căruia vor fi publicate, în spațiul virtual - integral, dar anonimizate - toate hotărârile judecătorești, astfel încât, atât cetățenii, cât și profesioniștii în drept să poată accesa gratuit hotărârile pronunțate de instanțele din România.

„Acest eveniment marchează o etapă cheie în creșterea transparenței actului de justiție din România și în dezvoltarea și promovarea accesului liber, general și gratuit la informația juridică publică, legislația și jurisprudența românească și europeană. Portalul reprezintă un real instrument pentru unificarea practicii judiciare, fiind util atât cetățenilor (ca destinatari principali ai acestui proiect), cât și tuturor categoriilor de profesioniști implicați în domeniul justiției.

Actualmente, atât sistemul judiciar, cât și justițiabilii și societatea, în general, simt nevoia unei practici judiciare unitare, constante, previzibile și conformă cu standardele europene. Diversitatea hotărârilor judecătorești pronunțate la nivel orizontal (instanțe de același grad) și la nivel vertical (instanțe de grade diferite) împietează asupra acurateței și justeței deciziei în sistemul judiciar, generând o anumită neîncredere a publicului în actul de justiție.

  Prin lansarea portalului și publicarea tuturor hotărârilor judecătorești în spațiul virtual, integral și anonimizate, țara noastră se numără printre primele țări din Uniunea Europeană în care cetățenii și profesioniștii în drept pot accesa gratuit hotărârile pronunțate de instanțele din România", precizează Consiliul Superior al Magistraturii, partener în lansarea site-ului.

Până în decembrie 2016, aproximativ două milioane de hotărâri judecătorești anonimizate vor fi publicate pe portal, urmând ca în perioada următoare să fie incluse hotărâri judecătorești definitive din anii anteriori, începând cu anul 2007. Portalul www.rolii.ro va deține un portofoliu de aproximativ 20.000.000 de hotărâri judecătorești definitive.

Hotărârile judecătorești vor fi găsite după criterii de genul: instanța emitentă, dată sau număr hotărâre, obiect dosar, materie juridică sau stadiu procesual. 

Lasă un comentariu