Fumatul în locuri publice închise va fi interzis!

Distribuie pe:

Camera Deputaților (for decizional) a aprobat, marți, 15 decembrie 2015, cu 164 de voturi pentru, 20 împotrivăși 26 de abțineri, proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului.

Potrivit proiectului de lege, fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale, cu respectarea următoarelor condiții: să nu fie spațiu de trecere sau de acces în spații publice închise; să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă; să fie dotate cu scrumiere și extinctoare și amenajate în conformitate cu prevederile legale. Fumatul este permis și în celulele pentru deținuții din penitenciarele de maximă siguranță.

Pentru nerespectarea legii, persoanele juridice riscă amenzi de 5.000 de lei (la prima abatere); 10.000 de lei la care se va adăuga suspendarea activității până la remedierea situației care a dus la aplicarea acestei sancțiuni complementare (la a doua abatere); 15.000 de lei, la care se va adăuga închiderea unității (la a treia abatere), iar persoanele fizice riscă amenzi între 100 și 500 de lei.

Proiectul a fost adoptat de Senat încă din anul 2011 și va intra în vigoare după promulgarea prin decret semnat de președintele țării și publicarea în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu