,,CUPA ARDEALULUI'', LA LUDUȘ

Distribuie pe:

,,Asociația Crescătorilor de Păsări și Animale Mici'', din Luduș, membră a ,,Fantail Club România'', a organizat, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local, o nouă ediție a expoziției ,,Cupa Ardealului''. Desfășurată în Sala de Sport a orașului și pe platoul Pieței săptămânale, în zilele de 11,12,13 decembrie 2015. Ea a constituit centrul de interes pentru aproape o sută de expozanți din Transilvania și pentru ludușenii iubitori de animale. Vizitatorii, mulți dintre ei părinți sau bunici însoțiți de copii sau nepoți, și-au bucurat privirile, admirând rasele românești de porumbei Jucător (de Ardeal, de Botoșani, de Galați, de Timișoara, de Satu Mare), Albastru de Cluj, Zburător Vișiniu, Voiajor Românesc, dar și porumbeii din rasele străine Capuccinar, Lahore, Rândunica de Saxonia, Pescăruș chinez, Zburător olandez, Toboșar de Buhara, Plynorth rock, Sussex, Australorp, unii dintre ei, multiplii campioni naționali și europeni. La standurile rezervate iepurilor au impresionat exemplarele din rasele Uriaș german, Uriaș transilvănean, Rex, Havana, Vienez, Neozeelandez, Loh. La galinacee, criteriile de apreciere au vizat, în primul rând, greutatea, înălțimea, fertilitatea și mai apoi penajul și cântatul. Mureșenilor crescători de pui, de găini și cocoși le sunt familiare denumirile raselor pentru ouă, pentru carne sau pentru impresia decorativă: Brahma, New Hamshire, Barbarosa de Antwerpen, Phoenix, Padmana, Mătase Japoneză, Mii de flori. Au participat crescători din localitățile mureșene Cuci, Sovata, Luduș, Sărmașu, Târgu-Mureș, Zau de Câmpie, Sărmășel Sat, Nazna, Târnăveni, Valea Largă, Sâncraiul de Mureș, Bărdești, Sântana de Mureș, Reghin, Pănet, Voiniceni, Gănești, Adămuș, Ibănești, precum și crescători din județele Cluj, Alba, Harghita și Sibiu.

Expoziția a fost un bun prilej de informare, de achiziții sau vânzări pentru pasionații crescători de păsări și animale mici. Au fost prezenți producători de hrană, de medicamente, inele, cuști, tăvițe și adăpători.

Comitetul de organizare, alcătuit din domnii Sebastian Avram și Călin Marian, președintele și, respectiv, vicepreședintele Asociației ludușene și domnul Dorin Tanțău, din Cluj-Napoca, multiplu campion național și internațional de profil, i-au distins cu 87 de premii, diplome și plachete pe crescătorii cu cele mai reușite exemplare din rasele de porumbei, găini și iepuri, prezentate în concurs.

 

Lasă un comentariu