Drepturile salariale câștigate în instanță vor fi plătite eșalonat

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 923, din 11 decembrie a.c., a fost publicată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare.

Actul normativ stabilește, printre altele, și procedura de plată a sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești, având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituțiile și autoritățile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2016, astfel: în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 5% din valoarea titlului executoriu; în al doilea an - 10%; în al treilea an - 25%; în al patrulea - 25%; în al cincilea an - 35%.  

Procedura de plată eșalonată prevăzută mai sus se aplicăși în ceea ce privește plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești devenite executorii în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2016, având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

Sumele plătite eșalonat se actualizează cu indicele prețurilor de consum comunicat de Institutul Național de Statistică. La sumele actualizate se acordăși dobânda legală remuneratorie, calculată de la data la care hotărârea judecătoreascăa rămas executorie. 

Lasă un comentariu