Gina Moldovan: „Destin sau viață adevărată"

Distribuie pe:

După volumele de versuri: „Universul iubirii" (2014), „Universul unei trăiri" (2014) și „Pași spre iubire" (2015), Gina Moldovan publică o carte epică, am zice un jurnal de viață, cu titlul, „Destin sau viață adevărată" (Editura Nico Târgu-Mureș, 2015, 253 pag.).

Surprinzător desigur, în ultimii doi ani autoarea publică mult. Patru cărți, trei aparținând genului liric și cea din urmă genului epic, un fel de roman în care ficționalul este redus la maximum, locurile, sitațiile și personajele putând fi reperate în viața reală din spațiul românesc (ardelean mai cu seamă) și de peste hotare, mai precis din Italia, de-a lungul a patru decenii din a doua parte a veacului trecut și de la începutul veacului al XXI-lea.

Trebuie spus, din capul locului, că proza de tip nonficțional a Ginei Moldovan se situează pe un plan superior față de lirica acesteia.

Dincolo de stilul „familial", dominat de dialog, discursul epic cucerește prin simplitate, coerență, prin infuzia limbajului popular sau uzual.

Este urmărit firul vieții autoarei în cinci mari secvențe: I. Bacalaureatul, 30 mai 1969 II. Călătoria mea la București III. Brașovul IV. Întoarcerea la Târnăveni V. Lovitura de grație.

Dana, principala protagonistă în spatele căreia cu ușurință o bănuim pe autoare, trece prin mai multe căsnicii care, în ciuda momentelor de fericire, se curmă dureros. Cea mai neașteptatăeste cea cu Adi Verza, care vine ca o „bombă" ce distruge totul.

În sfârșit, după 45 de ani de la perioada adolescenței, își refac destinele, ca o compensare miraculoasă, Dana și Itu Suciu.

„Dacă și cu tine mă ard, atunci pot spune că dragostea e o iluzie a femeii!", îi va spune Dana lui Itu Suciu, reiterând ipotetic ideea din romanul lui Marin Preda, „Cel mai iubit dintre pământeni" - „Dacă dragoste nu e, nimic nu e!"

Acest roman-jurnal este o scriere destul de pretențioasă, un examen pe care prozatoarea Gina Moldovan îl trece cu succes. Desigur scenele erotice sunt cam dese și realizate „fără perdea", cu un exces de senzualitate.

Dacă Gina Moldovan n-ar fi fost la viața ei o cititoare pasionată, „devorând" cărțile preferate de la Biblioteca Orășenească, pot crede că n-ar fi fost posibilă această carte, „Destin sau viață adevărată", care, dincolo de momentele de trenare epică, prin locvacitate, este o reală împlinire! 

Lasă un comentariu