„Noi umblăm să colindăm... la Ungheni"

Distribuie pe:

Acum, în prag de sărbătoare, copiii de la cinci grădinițe din județ s-au adunat joi, 10 decembrie 2015, la Casa de Cultură din localitatea Ungheni pentru a colinda și promova tradițiile și obiceiurile românești specifice acestei perioade a anului.

Aceste tradiții și obiceiuri de iarnă au fost reunite într-un festival având genericul „Noi umblăm să colindăm", festival care este parte integrantă a Proiectului Educațional Județean „Mândru sunt că sunt român", inițiat de Grădinița cu Program Prelungit „Arlecchino" Târgu-Mureș, ajuns la ediția a III-a.

Motto-ul Proiectului Educațional este: „Într-o țară așa de frumoasă, c-un trecut așa de glorios, în mijlocul unui popor atât de deștept, cum să nu fie o adevărată religie iubirea de patrie și cum să nu-ți ridici fruntea, cu falnicii strămoși de odinioară, mândru că poți spune: Sunt român!" (Alexandru Vlahuță, România pitorească)

Proiectul Educațional Județean „Mândru sunt că sunt român" este coordonat de către Inspectoratul Școlar Județean Mureș, prin profesor Ștefan Someșan - inspector școlar general, profesor Diana Nițulescu - inspector școlar pentru educație permanentă și activități extrașcolare, profesor doctorand Irina Trifan - inspector pentru educație timpurie secția română, profesor Laura Gabor - director Grădinița cu Program Prelungit nr. 6 Târgu-Mureș, profesor Victoria Cozma, profesor Monica Matepiuc și profesor Lucia Pop - Grădinița cu Program Prelungit „Arlecchino" Târgu-Mureș.

Festivalul „Noi umblăm să colindăm" s-a desfășurat anul acesta în localitatea Ungheni, prin amabilitatea Primăriei - primar Victor Prodan, a doamnei director a Școlii Gimnaziale „Emil Drăgan"- profesor Carolina Oltean și a colectivului de educatoare de la Grădinița Ungheni.

La festival au participat cu obiceiuri și tradiții românești formații artistice de la cele cinci grădinițe incluse în proiect: Grădinița Ungheni cu trei formații îndrumate de doamnele profesoare Minodora Orban, Lăcrămioara Teglaș, Mona Giurgea, Ancuța Duran, Diana Șerban și Anda Greu ; Grădinița cu Program Prelungit „Paradisul Copilăriei" Târgu-Mureș cu formația îndrumată de doamna profesoară Rodica Fărcaș; Grădinița cu Program Prelungit „Lumea Copiilor" Târgu-Mureș, îndrumătoare, doamnele profesoare Georgiana Fechete și Diana Muntean; Grădinița Nazna, îndrumătoare, doamnele profesoare Adina Popa și Alexandra Murar; Grădinița cu Program Prelungit „Arlecchino" Târgu-Mureș, îndrumătoare, doamnele profesoare Fermiliana Cîmpean și Carmen Ludușan.

Pe scenăși-au ocupat locul, rând pe rând, cele șapte formații artistice de la cele cinci grădinițe, iar după evoluția lor, copiii au fost răsplătiți cu fructe și dulciuri, după tradiție.

La finalul festivalului copiii și cadrele didactice participante la proiect au urcat pe scenăși împreună cu spectatorii care au umplut sala au colindat „O, ce veste minunată" pentru a vesti apropiata sărbătoare a Nașterii Mântuitorului.

Părinții, bunicii, invitații și copiii au vizitat apoi Grădinița din Ungheni unde au fost serviți cu tradiționalii cozonaci, sucuri și fructe.

 A fost o activitate de suflet românesc, bine organizatăși coordonată.

Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei activități de păstrare și promovare a valorilor noastre naționale.

 

Lasă un comentariu