Aproape o jumătate de milion de tineri români sunt „invizibili"!

Distribuie pe:

Coaliţia ONG pentru Drepturile Tinerilor NEET (not in employment, education or training - persoane care nu sunt angajate, incluse într-un program de educaţie sau de training), care cuprinde 30 de organizaţii nonguvernamentale, susţine că aproximativ 441.000 de tineri români sunt şomeri, nu sunt încadraţi într-un sistem educativ sau într-un program de training, dar numai circa 79.000 dintre ei sunt înregistraţi la agenţiile de ocupare a forţei de muncă.

Anunţul a fost făcut recent, cu ocazia conferinţei naţionale „Generaţia Invizibilă a României - Tinerii NEET", parte a proiectului „Coaliţia ONG pentru Drepturile Tinerilor NEET".

Pentru anul viitor, coaliţia are în plan monitorizarea politicilor publice, organizarea săptămânii tinerilor NEET şi monitorizarea implementării programului „Garanţia pentru Tineret", ce îşi propune să combată şomajul în rândul tinerilor.

Organizatorii conferinţei susţin că, în 2014, 17% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 17 şi 25 de ani erau în situaţii NEET, faţă de 12,5% media europeană. Pentru categoria de vârstă 25 - 29 de ani, rata tinerilor NEET a crescut la 24,6% în 2014 (faţă de 17,6% în 2007).

„Întrebarea este cum şi cine lucrează pentru drepturile acestor tineri? Printre problemele cu care se confruntă tinerii NEET se numără neadaptarea la sistemul de învăţământ sau la piaţa muncii şi lipsurile materiale", precizează organizatorii conferinţei.

Aceştia consideră că fiecare tânăr NEET trebuie tratat ca un caz aparte, în funcţie de biografia sa, şi că ei se pot salva prin punerea în valoare a abilităţilor fiecăruia.

 

Lasă un comentariu