La educaţie şi gradul de şcolarizare, în UE, în coada clasamentului?! Şcoala, între tradiţie şi actualitate…

Distribuie pe:

Deşi şcoala românească a fost, prin tradiţie, una performantă, azi nu mai este, din motivele cunoscute. Chiar dacă şi în prezent, în lume, luăm multe olimpiade şi există români supradotaţi, marea masă a tinerilor se scufundă în necunoaştere. Ne place ori nu să recunoaştem, dar ultimul raport al Comisiei Europene ne plasează în coada clasamentului în ceea ce priveşte educaţia şi gradul de şcolarizare. Mai prost decât noi stau bulgarii, care au 41% din populaţie semianalfabetă, în timp ce la noi 40% dintre români au dificultăţi atunci când scriu şi citesc, dar şi când vine vorba de socotit.

Or, dacă aşa stau lucrurile, viitorul nu sună bine deloc! Astăzi, doar în ţările lumii a treia se mai apelează la voluntari pentru… alfabetizare! Doamne, fereşte!

Sigur, potrivit raportului CE, singurul capitol la care România stă bine este cel al absolvenţilor de facultăţi de matematică, ştiinţe şi tehnologie. În timp ce media în Uniunea Europeană este de 32%, România se mândreşte cu un cuantum de 43,1%.

În rest, pentru ca ţara noastră să iasă din starea gravă în care se află, printre problemele ce ar trebui remediate se numără - în opinia experţilor CE - fenomenul abandonului şcolar, atragerea adulţilor către continuarea pregătirii profesionale sau încadrarea copiilor cu vârste cuprinse între 4 şi 7 ani într-o formă de învăţământ. La care, am adăuga noi, finanţarea corespunzătoare a învăţământului de toate gradele: de la grădiniţă la universitate!

Lasă un comentariu