Ciobanul și tehnocratul expert

Distribuie pe:

Cică, într-o zi, un cioban își păștea oile pe fundul unei văi pierdute printre munți. Cum stătea el așa și cugeta, sprijinit în bâtă, numai ce apare pe drumul de costișă un minunat Grand Cherokee,  care se îndreaptă spre el, învăluit într-un nor de praf. Din el coboară un tânăr mândru, îmbrăcat într-un costum cu croială europeană, închis la culoare, cu pantofi italienești scumpi, ochelari de soare fumurii și cu o cravată imensă, galbenă, și i se adresează ciobanului:

- Dacă îți voi spune exact câte oi ai în turma ta, îmi dai și mie una?

Ciobanul se uită la tânăr, se uită la oile care pășteau în liniște, îl mai măsoară o dată cu privirea pe tânăr și răspunde sec:

- Așa să fie...

Tânărul își parchează mașina, își scoate laptopul, își branșează mobilul, caută pe Internet pagina NASA, comunică prin satelit, scanează toată zona, deschide o bază de date cu câteva zeci de fișiere și directoare cu formule complexe, clichează și așteaptă câteva secunde până când imprimanta portabilă îi scoate un raport de câteva pagini. Radios, se întoarce către cioban și-i spune:

- Ai exact 1.557 de oi în turma ta!

- Așa este, îi răspunde ciobanul.

Și, după cum le-a fost înțelegerea, îl lasă pe tânăr să-și aleagă o oaie. Acesta își aruncă ochii roată peste turmă, privește cu atenție și alege o oaie care i se părea cea mai frumoasă din turmă. Îl roagă pe cioban să-l ajute să o bage în portbagaj și dă să plece. Când să se suie în mașină, ciobanul se îndreaptă spre el și îi zice:

- Așteaptă, domnișorule! Dă-mi o șansă să-mi iau revanșa! Pariez dublu sau nimic, că pot să-ți ghicesc cu exactitate ocupația.

- Desigur! răspunde bărbatul.

- Ești economist dintr-un grup de specialiști tehnocrați din Guvern, îi spune ciobanul.

- Fantastic, spune bărbatul, așa e! Dar spune-mi te rog, cum ți-ai dat seama?

- Ei, spune ciobanul, dă-mi câinele înapoi, și îți voi spune!

Din vol. „TINDA RAIULUI - ofertă nelimitată", în curs de apariție la Editura „VATRA VECHE", Târgu-Mureș, 2015

 

Lasă un comentariu