TRANSILVANIA FURATĂ - CARACATIȚA VERDE ÎȘI EXTINDE TENTACULELE (VIII)

Distribuie pe:

O SOCIETATE PRIVATĂ DIN GHEORGHENI PROPUNE MUREȘENILOR UN MANAGEMENT EUROPEAN !!!???

Măsurile din Planul de management sunt foarte stricte, practic, nu se pot aplica în intravilanul localităților de pe suprafața parcului.

 Era normal ca Administrația Parcului, înainte de realizarea Planului de management să fi respectat prevederile legale, de consultare cu factorii direct interesați, evaluarea prejudiciilor cauzate de restricții și plata de compensații pentru restricții, dar numai după implementarea unui set minim de măsuri de conservare. Conform legislației în vigoare, administratorul Parcului trebuia ca în 6 luni de la preluarea în administrare a ariei protejate să stabilească măsurile minime de conservare și compensațiile aferente. Au trecut aproape 5 ani și oamenii habar nu au de restricții și compensații.

Planul de management reprezintă restrângeri majore ale dreptului de proprietate garantat de art. 44 din Constituția României, acesta odată aprobat, va deveni obligatoriu pentru toți proprietarii din interiorul Parcului și a siturilor anexate.

 Măsurile stabilite în Planul de management vor fi aplicate la fel, atât în intravilanul localităților, la fel ca și în vârful muntelui. De fapt, cei de la Gheorgheni au preluat reglementări din Managementul Parcului Național ,,Călimani", care a fost revizuit în noiembrie 2015 și le-au transpus în intravilanul localităților din Parc. Credem că o normă aplicabilă în vârful muntelui, în locuri nelocuite de oameni, în mod sigur nu se poate aplica în intravilanul localităților.

Pentru a evita opoziția proprietarilor din interiorul Parcului, administratorul nu a organizat dezbateri publice cu Planul de management ci a trimis Planul spre avizare Agenției de Protecția Mediului Mureș, deși toate primăriile din perimetrul Parcului s-au opus avizării Planului de management de către APM Mureș. Cu toate acestea, respectiv, neconsultarea cetățenilor, opoziția primăriilor, APM Mureș a avizat acest Plan de management, lucru care reiese din Comunicatul de presă al SC Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni SA, publicat în data de 08.12.2015 în ziarul ,,Informația Harghitei".

În Planul de management al Parcului Natural ,,Defileul Mureșului Superior, viziunea pe termen lung pentru această zonă este definită astfel: ,,Parcul Natural Defileul Mureșului Superior» PNDMS+ este o zonă întinsă în care echilibrul om-natură a generat și păstrează un mediu de viață favorabil atât pentru comunități cât și pentru biodiversitate."

Pentru biodiversitate se păstrează mediul de viață favorabil, este perfect adevărat, dar pentru om, cu siguranță, nu, din moment ce nu mai poate crește animale, nu mai poate folosi proprietățile la parametri cu care a fost obișnuit din moși-strămoși!!!???

Cum se poate păstra echilibrul om-natură și modul de viață favorabil cu asemenea măsuri manageriale de tip ,,european"???!!!

Orice solicitare privind eliberarea avizului de mediu pe raza Parcului Natural Defileul Mureșului Superior și a Sitului Natura 2000 se lovea de refuzul lui Meles Elõd, doar fiindcă unele persoane, care solicitau aceste avize de mediu sau anumite proiecte, făceau parte din categoria celor care încurcau planurile lui și ale susținătorilor amintiți.

Mai amintim că, după semnarea Contractului de administrare nr.6/18.03.2010, cei de la Gheorgheni au prezentat componența Consiliului Științific al Administrației Parcului Natural Defileul Mureșului

Superior. Iată câțiva membri ai Consiliului Științific: dr. ing. Abran Peter - APM Mureș, ing. Both Jozsef - APM Harghita, dr. ing. Melles Elõd - SCOS de Regim Gheorgheni S.A., ing. Călin Cenger - APM Mureș, ing. Mihul Maria - WWF România, Papp Tamas - Grupul Milvus, ing. Sorin Pop - Direcția Silvică Mureș, ing. Korpos Attila - director al APNDMS Gheorgheni, Silvia Oroian - Facultatea de Farmacie Târgu-Mureș.

(va urma) 

Lasă un comentariu