Nu toate sediile de firme din apartamente vor fi supraimpozitate

Distribuie pe:

Normele de aplicare ale noului Cod fiscal, lansate în dezbatere publică vineri, 18 decembrie 2015, clarifică situaţiile în care se schimbă, de la 1 ianuarie 2016, modul de impozitare a clădirilor, în funcţie de destinaţia clădirii (comercială sau rezidenţială), şi nu în funcţie de deţinătorul ei (persoană juridică sau fizică).

Astfel, persoanele fizice care îşi folosesc apartamentele pentru a găzdui sedii sociale nu vor plăti impozite majorate dacă acolo nu se desfăşoară o activitate economică.

„În cazul clădirilor cu destinaţie mixtă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, la adresa cărora este înregistrat un domiciliu fiscal, la care nu se desfăşoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform art. 457 din Codul fiscal, clădirea fiind considerată clădire cu utilizare rezidenţială, ceea ce va însemna că impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% - 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii, stabilită prin hotărâre a consiliului local.

Persoanele fizice care au înregistrat un sediu social, cele care desfăşoară activităţi independente şi care au declarat sediul la adresa de domiciliu, inclusiv cele care nu îşi deduc cheltuielile cu utilităţile înregistrate în desfăşurarea activităţii economice, trebuie să depună declaraţii până la 31 martie 2016, la autorităţile de taxe locale", prevăd normele.

Reamintim că, potrivit noului Cod fiscal, impozitele pentru persoanele fizice ale căror locuinţe sunt folosite în scopuri comerciale (şi nu pentru locuit!) pot fi majorate de până la zece ori!

Lasă un comentariu