Festivalul de colinde şi tradiţii populare „Ziurel de ziuă” Pogăceaua 2015 , ediţia a III-a

Distribuie pe:

,,Poţi să cutreieri lumea toată şi te minunezi de rezultatele civilizaţiei, dar nimic nu-i mai frumos decât colţul de pământ pe care te-ai născut’’ sunt cuvintele marelui poet Vasile Alecsandri, care au rezonat şi în inima persoanei care a însufleţit acest eveniment deosebit, d-na directoare a Şcolii Gimnaziale Pogăceaua, Ancuţa Dogar, fiică a comunei. „Locul unde ne-am născut face parte din inima noastră, el merge alături de noi tot timpul şi poartă amintirea strămoşilor noştri, a tradiţiilor noastre, cum ar fi colindatul, uratul, cântecul şi jocul popular. Aceste tradiţii fac parte din cultura poporului român şi este o mare bucurie că încă se mai păstrează în unele zone ale ţării, ceea ce este o mărturie vie a faptului că avem o conştiinţă a neamului din care facem parte”, a continuat în discursul său emoţionant, d-na directoare.

Festival de colinde şi datini populare care a avut loc pe data de 20 decembrie 2015 la Pogăceaua, a devenit deja o tradiţie a satului, aflându-se la a III-a ediţie şi a fost un prilej să ne bucurăm împreună de glasurile mirifice ale copiilor care vestesc Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos şi mai ales să nu uităm să fim mai buni, mai toleranţi cu cei din jur şi să ne ajutăm aproapele când este nevoie. Obiectivul acestui proiect a vizat motivarea elevilor de a aprecia frumuseţea portului popular, a dansului şi a cântecului românesc, atât de mult appreciate atât în ţară cât şi în afara ei şi am constatat cu bucurie că elevii sunt dornici să se implice în astfel de activităţi în care să se simtă importanţi, să ştie că activităţile lor contribuie la păstrarea şi preţuirea acestor comori foarte valoroase ce definesc un popor, făcându-l unic, statornic şi nemuritor, în ciuda scurgerii timpului.

Evenimentul deosebit a debutat cu o paradă a costumelor populare specifice fiecărui grup participant, de la Şcoala Gimnazială până la Căminul Cultural. Programul desfă- şurat a fost unul foarte variat, perindându-se pe scenă atât grupuri de colindători de la şcolile gimnaziale invitate, cât şi cântăreţi consacraţi care s-au întors cu drag pe meleaguri natale pentru a colinda şi a încânta publicul pogăcean. Au participat grupuri de colindători de la Şcolile Gimnaziale din Ceuaşu de Câmpie, Crăieşti, Grebenişu de Câmpie, Rîciu, Sânpetru de Câmpie, Şăulia şi bineînţeles grupul de colindători al Şcolii Gimnaziale Pogăceaua, coordonaţi de d-na prof. Cristina Tofan şi pr. prof. Adrian Pop. Invitaţi speciali au fost: Marian Suciu, moderatorul acestui eveniment, grupul de colindători „Brăduleţul” (Adriana şi Nelu Maior şi Ioana Toma), Teodora, Narcisa şi Teodor Ţogorean, Ovidiu Furnea şi membrii ai Asociaţiei Culturale „Flori de pe Mureş”. Unul dintre deliciile Festivalului de colinde şi tradiţii populare „Ziurel de Ziuă” a fost suita de dansuri populare prezentate de Ansamblul folcloric „Flori de pe câmpie” al comunei Pogăceaua. La reuşita acestui eveniment cultural şi-au adus aportul Primăria comunei Pogăceaua, reprezentată prin edilul său, d-l primar, Viorel Şuteu şi colectivul de cadre didactice al Şcolii Gimnaziale Pogăceaua, precum şi colectivul de organizare al festivalului, reprezentat prin d-na directoare, Ancuţa Dogar. Însă prin contribuţia sponsorilor s-a asigurat „bucuria colindătorilor”.

Lasă un comentariu