Colindul Iancului - „La toată casa-i lumină…"

Distribuie pe:

…A fost lumină la „Casa Iancului" din Târgu-Mureş, marţi seara, când gazdele i-au primit, după datină, cum se cuvine, pe colindătorii sosiţi de la Albeşti, să le ureze un an mai bun, cu sănătate şi belşug.

Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu" - Filiala Mureş a organizat, şi în acest ajun de sărbătoare, tradiţionala întâlnire de la statuia Crăişorului Munţilor, trecătorii oprindu-se acolo, atraşi de frumuseţea colindelor şi de glasurile colindătorilor, vestind naşterea Domnului.

„Ca şi în anii trecuţi, concertul a fost susţinut de Ansamblul Doina din comuna Albeşti, cu care avem o prodigioasă colaborare în multe dintre manifestările pe care le organizăm de-a lungul anului. Ne-am bucurat de prezenţa, în mijlocul nostru, a părintelui Gheorghe Şincan, ca şi de numărul mare de târgumureşeni care ni s-au alăturat. După obicei, de la statuie venim aici, la Casa Memorială, să-i omenim pe oaspeţi şi să colindăm împreună", ne-a explicat dl Ioan Berţa, preşedintele filialei mureşene a Societăţii, în vreme ce inimoasa doamnă profesoară Emilia Lazăr nu prididea să-i îmbie pe cei prezenţi cu mere, cozonac şi… „un pahar de vin, închinat cu gând luminos şi curat…". Oaspeţii de la Albeşti au fost însoţiţi de binecunoscutul rapsod al plaiurilor noastre, Nelu Şopterean, care şi-a armonizat glasul cu cel al colindătorilor, într-un spectacol purtând amprenta originalităţii şi autenticităţii repertoriului propus.

Onorându-şi o mai veche promisiune, redactorul-şef al ziarului nostru, dl Lazăr Lădariu, a fost prezent, şi în acest an, la întâlnirea de la Casa Iancului, vorbind auditoriului despre „emoţia profundă a întoarcerii la izvoarele dăinuirii, colindele fiind dovada profunzimii identitare româneşti, dovada că suntem un neam în aceste locuri. Am intrat în Uniunea Europeană cu tradiţiile noastre, nu în genunchi, se cuvine să ne mândrim cu ele, fiindcă ele înseamnă ziua noastră de azi şi ziua noastră de mâine. Atâta timp cât le vom păstra, vom avea viitor. Când nu le vom mai avea, nu vom mai exista. Din păcate, asta îşi doresc unii. Pe vremuri, fostul preşedinte al Franţei, generalul Charles de Gaulle, se declara, tranşant şi fără echivoc, dar cu argumente de necontestat, pentru o Europă a naţiunilor, nu a regiunilor", a subliniat preşedintele ASTREI mureşene, propunând spre reflecţie o temă pe cât de sensibilă, pe atât de controversată, în actualul context geo-politic, marcat de tendinţe globalizatoare, mascând, abil şi nu o dată, interese politice.

Despre datini, tradiţii, credinţe şi obiceiuri populare ne-a povestit coordonatorul Ansamblului „Doina" din Albeşti, dl Laurenţiu Stan, anunţându-ne, cu mândrie, că, peste un an, formaţia pe care o conduce va împlini o jumătate de secol, fapt ce, evident, spune totul despre modul în care albeştenii ştiu să păstreze şi să dea mai departe, generaţiilor ce vin, tezaurul întreg şi neştirbit al spiritualităţii, semn al supravieţuirii satului românesc.

 

Lasă un comentariu