Moş Crăciun… în halat alb!

Distribuie pe:

Pentru un băieţel de 9 ani din judeţul Constanţa, rămas orfan de mamă pe când avea doar 3 ani, cu tată plecat la muncă în străinătate şi crescut de bunicii pensionari, cu o condiţie financiară extrem de modestă, Moş Crăciun a venit mai repede în acest an şi nu a purtat celebra mantie roşie, ci a îmbrăcat halatul alb. Rolul Moşului şi l-a asumat medicul Lucian Mărginean - şeful Clinicii de Radiologie Intervenţională din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, care împreună cu dr. Ştefăniţă Dima - medic primar radiologie intervenţională, dr. Rareş Filep - medic rezident radiologie intervenţională, dr. Dalia Truţa - medic primar ATI, dr. Horea Gozar - şeful Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, şi Compania Tecmed, i-au redat micuţului funcţionalitatea mâinii stângi.

Eduard Vasile a fost diagnosticat cu o malformaţie vasculară arterio-venoasă, cu multiple fistule dezvoltate la nivelul mâinii stângi, ce invadau structurile de la nivelul carpului şi metacarpului (palmă şi încheietură). Evoluţia acestora ar fi invadat structurile osoase, ligamentare, musculare şi nervoase cu deficienţe majore anatomice şi fiziologice (practic putea duce la atrofierea şi nefuncţionalitatea palmei şi încheieturii stângi). Totodată, dezvoltarea ca şi structură vasculară putea pune probleme de ruptură şi risc hemoragic major.

Pacientul a ajuns la Clinica de Radiologie Intervenţională din cadrul SCJU Tg.-Mureş, trimis de medicii de la IUBCvT Târgu-Mureş, după ce a fost evaluat în prealabil în spitale de renume din ţară (SCJU Constanţa, Spitalul Marie Curie Bucureşti), însă fără nicio soluţie terapeutică.

Tratamentul de care a beneficiat Eduard a constat în abordarea endovasculară (Radiologie Intervenţională) în care s-au identificat vasele de sânge (milimetrice) care generau malformaţia cu multiple fistule, şi rând pe rând, embolizarea (astuparea) lor cu substanţe emboligene polimerizante (lipici cu aplicare medicală). O parte din materialele scumpe folosite în tratamentul pacientului au fost donate de compania Tecmed - companie ce comercializează dispozitive medicale, iar o parte au fost asigurate de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş.

Starea generală a pacientului după intervenţia care a durat aproape două ore este bună, spre foarte bună. Băieţelul urmează să plece mâine seară spre casă, pentru a-şi putea petrece Crăciunul în sânul familiei şi nu pe un pat de spital.

Drumul spre Constanţa va fi suportat integral de o companie renumită de transport persoane.

 

Tudor Chirilă, purtător de cuvânt,

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş

Lasă un comentariu