Religie și... știință

Distribuie pe:

„În BISERICA LUI HRISTOS învățăm să lucrăm, să trăim, învățăm adevăratul mod de a fi în lume, adevăratul mod de a simți, de a gândi. Aici ne curățăm simțirile, cum zice o cântare de Paști, aici învățăm să gândim corect, aici îndreptăm erorile, falsul din mintea întreagă, din viața noastră. Apostolii au reușit în această lucrare, fiindcă Hristos era „împreună cu ei lucrând". De aceea și noi, cei de azi, pentru a avea garanția reușitei, trebuie să-L avem pe Hristos cu noi, colaborator, ajutător. Ca să-L avem, trebuie sa-L căutăm. Și unde să-L căutăm și să-L găsim dacă nu în Biseririca Sa? El este aici, ne invită, ne așteaptă, este pregătit. Trebuie doar să vrem. Și căutându-L Îl vom găsi după cum spune și Sf. Scriptură: „Când Îl vei căuta acolo pe Domnul Dumnezeul tău, Îl vei găsi, dacă îl vei căuta cu toată inima și cu tot sufletul tău" (Deuteronom 4,29). „Lumină Lină"-nr: 3, 2002, New York.

***

„BISERICA CREȘTINĂ, prin învățutura pe care o propovăduiește, prin Sfintele Taine, dar mai ales prin Sfânta Liturghie, îi cheamă pe credincioși la o atenție deosebită asupra valorii sufletului, în așa fel încât în viața de zi cu zi să se vadă trăirea duhovnicească, ce face din ei, oameni cerești sau îngeri pământești. De aceea este așa de important să ne înțelegem tot mai bine rolul și rostul vieții pe pământ. Mântuitorul Hristos ne învață să facem deosebire clară între timp și eternitate, între om și Dumnezeu, între trup și suflet; atenția noastră să fie primordială spre cele spirituale: „Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și toate celelalte se vor adăuga vouă" (Matei 6,33). „Lumină Lină"-nr: 3, 2007, New York.

***

„DUMNEZEU ESTE ÎN BISERICĂ, în cadrul ceremonialului Dumnezieștii Liturghii, acolo «în casa Tatălui Meu», acolo unde ni se dă plenar și de unde ne cheamă: «Luați mâncați, acesta este trupul Meu...». «Beți dintru acesta toți, acesta este sângele Meu...». Important este să ieșim din casă ca Zaheu vameșul, să-L întâmpinăm. IISUS ESTE LÂNGĂ NOI, TRECE PE CALE, e într-un loc anume unde și de unde ne cheamă. Promptitudinea răspunsului nostru reprezintă toată cheia destinului nostru. Zaheu a dovedit-o și s-a mântuit. Rămâne să vedem dacă și cum putem și noi s-o dovedim ". „Lumină Lină"-nr:1, 2008, New York.

Prof. dr. TEODOR DAMIAN (1951-), Preot, profesor universitar, poet român, eseist de factură creștin -ortodoxă, editor, important promotor cultural, stabilit în New York, SUA. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. Este absolvent al Seminarului Teologic Neamț (1971), absolvent al Institutului Teologic București (1975), Master în Teologie, Princeton SUA, și doctor în Teologie (Fordham University, New York, 1993, și Universitatea București 1999 ), a studiat la Institutul Ecumenic, Bossey, Elveția, 1979-80, Universitatea din Lausanne, Elveția, 1980-83. Se stabilește în 1988 în Statele Unite, unde a fondat Institutul Român de teologie și spiritualitate Ortodoxă cu parohia ortodoxă Română „Sf. Ap. Petru și Pavel", Astoria, New York și Cenaclul literar „Mihai Emineascu" din New York, toate în 1993. Din 1996 publică o revistă bilingvă, română/engleză „Lumină Lină/Gracious Light", revistă de spiritualitate și cultură românească, cu numeroare lucrări teologice și literare. Publică în reviste literare de prestigiu în România și străinătate; a publicat peste 500 de studii, eseuri, recenzii, articole în cărți, ziare și reviste academice și literare. A participat și prezentat comunicări științifice la peste 100 de congrese internațioane din SUA, Cipru, Finlanda, România, Japonia, Malta, Plolonia, Grecia, organizând și prezidând peste 70 dintre ele. Este inclus în diferite Enciclopedii, Istorii, Dicționare, și Literaturi. A fost cel mai tânăr protopop din România, la vârsta de 26 de ani. A fost Secretarul de redacție pentru Revistele Telegraful Român, Mitropolia Ardealului și Îndrumătorul misionar la Editura Arhiepiscopiei Sibiului, sub conducerea Mitropolitului Antonie Plămădeală, la îndemnul căruia pleacă în Elveția la studii suplimentare și apoi în misiune dincolo de ocean, în New York, SUA, unde se stabilește și trăiește și la ora actuală.

„1001 CUGETĂRI" 

Lasă un comentariu