CÂT DE SĂNĂTOȘI SUNT ROMÂNII

Distribuie pe:

Potrivit unui raport publicat de Institutul Național de Statistică la mijlocul lunii decembrie 2015, starea de sănătate a românilor percepută în anul 2014 arată că peste trei sferturi dintre ei consideră că au o stare de sănătate bună sau foarte bună, iar una din patru persoane suferă de cel puțin o boală cronică sau o problemă de sănătate de lungă durată.

Majoritatea persoanelor tinere au declarat o stare de sănătate bună și foarte bună, dar numai 31,6% dintre persoanele de 65 - 74 ani și 14,2% dintre cele de peste 75 de ani cred că au o stare de sănătate bună și foarte bună. 7,7% din populație a declarat că are dificultăți în activitățile zilnice de îngrijire personală. Gradul de limitare variază odată cu vârsta: 7% din persoanele de 65 - 74 ani și 42,1% din persoanele de peste 75 ani au unele dificultăți în realizarea, fără ajutor, a activităților de îngrijire personală sau nu le pot face deloc.

Femeile sunt mai bolnave decât bărbații (29,9% dintre ele au o boală cronică), în timp ce la bărbați acest lucru se constată doar la 21,8% dintre ei. În mediul rural, ponderea persoanelor care suferă de o boală cronică sau o problemă de sănătate de lungă durată (24,9%) este mai mică decât cea a persoanelor din mediul urban (26,8%).

În anul 2014, mai puțin de jumătate dintre români au mers la un medic, un sfert din populație nu a apelat niciodată la un consult din partea unui medic specialist, iar 3,6% nu au ajuns niciodată în viața lor la medic.

Desigur, cu cât vârsta este mai înaintată, cu atât mai numeroase au fost vizitele făcute la medic, fie el de familie sau generalist. Astfel, persoanele între 0 și 35 de ani au mers, în medie, de aproximativ două ori la medic, în timp ce la românii de 55 - 64 de ani media controalelor a fost de 4,5, iar în cazul celor de peste 75 de ani, de 5 vizite. Dimpotrivă, media vizitelor la stomatolog descrește odată cu vârsta. Dacă media cea mai mare a tratamentelor la stomatolog se constată la categoria de vârstă 35 - 44 de ani, cele mai puține sunt înregistrate la persoanele de peste 75 de ani. 

Medicii specialiști (inclusiv chirurgi) au consultat 16% din populație în 2014, persoanele de sex feminin apelând într-o măsură mai mare decât persoanele de sex masculin (18,7% față de 13,2%). Totodată, sunt mai numeroși orășenii care merg la un medic specialist (18,2% dintre acestea față de 13,6% dintre persoanele din mediul rural).

Cele mai frecvente boli ale românilor sunt hipertensiunea arterială (întâlnită la 17 persoane din 100), afecțiunile zonei lombare (11 persoane), afecțiunile zonei cervicale (6 persoane), diabetul zaharat (5 persoane). Copiii sub 15 ani sunt într-o măsură mai mică afectați de boli cronice (4,6%), cele mai frecvente fiind alergiile (exclusiv astmul alergic), bronșita cronică, boala pulmonară obstructivă sau emfizemul. Cinci copii din 1.000 suferă de anomalii congenitale osteo-articulare, iar doi copii din 1.000 au anomalii congenitale cardio-vasculare.

46,4% din populația de peste 18 ani este supraponderală (54,1% dintre bărbați și 39,2% dintre femei), 9,3% suferă de obezitate (9% dintre bărbați și 9,7% dintre femei), cele mai multe cazuri înregistrându-se în mediul urban (10% comparativ cu 8,5% în mediul rural).

Din păcate, 19,6% din românii de peste 15 ani fumează zilnic și 18,7% consumă băuturi alcoolice cel puțin o dată pe săptămână, în schimb numai 9,2% din populația de peste 6 ani desfășoară activități sportive în timpul liber. 

Lasă un comentariu