ÎN AJUN DE CRĂCIUN, LA CRĂCIUNEȘTI

Distribuie pe:

Este vorba de o invitație mai veche să vizitez localitatea Crăciunești, pe care n-am putut-o onora, decât acum, în ajunul marii sărbători de Crăciun.

Așadar, în ajunul Nașterii Domnului, Crăciunul, s-a ivit ocazia să onorez promisiunea făcută și așa am vizitat localitatea mureșeană din apropierea municipiului nostru. Aici m-am întâlnit cu tânărul preot paroh, Vasile Tobias, care păstorește cele câteva persoane de religie ortodoxă din anul 2008, având în subordine Filiile Nicolești cu Biserica care are hramul „Sfântul Nicolae", și care este monument istoric, și Tirimioara, care are același hram ca cea din Nicolești.

La Crăciunești am vizitat Biserica Ortodoxă Română cu hramul „Sfinții Mihail și Gavriil", monument istoric, construită în secolul al XVIII-lea cu o consemnare a anului 1749. De-a lungul celor peste 250 de ani de existență, la altarul locașului de rugăciune

 s-au perindat mai mulți preoți, actualul preot paroh, Vasile Tobias, fiind ultimul slujitor.

Bisericuța din Crăciunești este construită din lemn, cândva a fost lipită de clopotnița acesteia, după cum ne artă urmele păstrate pe zidul acesteia.    

Într-un scurt istoric, aflat la intrarea locașului de rugăciune, se arată că localitatea Crăciunești este atestată documentar în anul 1444, iar la recensământul din anul 1786 localitatea avea 69 de familii, cu o populație aproximativă de 311 locuitori. Despre anul sfințirii acestei biserici de secol XVIII nu avem date, nefiind nici o consemnare istorică.

A doua zi, de Crăciun, ziua când a fost sărbătorită Nașterea Domnului, credincioșii ortodocși din Crăciunești au asistat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, după cum ne-a spus părintele Vasile Tobias, după care, cei prezenți, l-au colindat pe păstorul lor, care de ani buni îi păstorește așa cum trebuie s-o facă un preot dedicat profesiei pe care și-a ales-o.

În încheiere, trebuie să facem precizarea că deși localitatea Crăciunești, de-a lungul anilor, a trecut prin adânci prefaceri, spiritualitatea română ortodoxă nu a dispărut, aceasta și datorită preoților care au ținut sus flacăra ortodoxiei românești și care au știut să atragă spre sfântul lăcaș românii ortodocși.

Îi mulțumesc, și pe această cale, P.C. părinte paroh Vasile Tobias pentru posibilitatea avută a-i vizita parohia și Biserica monument istoric.

 

Lasă un comentariu