Angiograf biplan: metodă de diagnostic și tratament pentru afecțiuni cardiovasculare

Distribuie pe:

Începând cu luna ianuarie a anului 2016, întreaga populație a Regiunii Mureș - Centru, cât și copiii cu malformații congenitale din România vor avea acces la cea mai performantă metodă de diagnostic și tratament pentru toate aceste afecțiuni cardiovasculare, la standarde înalte de performanță, și anume un angiograf biplan, obținut printr-un proiect POSCCE al Academiei de Științe Medicale în colaborare cu Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu-Mureș.

Prin această nouă achiziție, în contextul unei cercetări naționale de 5 ani privind bolile cardiovasculare la adulți și copii, vor avea acces la cele mai noi proceduri de diagnostic și tratament copiii născuți cu malformații cardiace congenitale și adulții cu boli coronariene.

Vă propunem să parcurgem împreună etapele de diagnostic și tratament ale pacienților noștri din camera de comandă a noului angiograf, lucru posibil numai până la punerea în funcțiune - așa cum am spus, în luna ianuarie 2016.

Cu această ocazie, vă informăm că am finalizat cu succes parteneriatul nostru cu Academia de Științe Medicale în cadrul Proiectului POSCCE și, de asemenea, Proiectul CORDISPED (finalizat în 24.12.2015), la care, în cursul zilei de azi, am ordonanțat  toate cheltuielile eligibile. Cu sprijinul UMF  Tg.-Mureș - coordonatorul proiectului - și al partenerului UMF Cluj-Napoca, au fost finalizate în procent de 100% activitățile specifice acestui proiect.

 Pentru instituția noastră, Proiectul CORDISPED a permis, pe lângă formarea și apgradarea unui număr mare de specialiști (medici și asistenți medicali), introducerea unor proceduri noi de diagnostic și tratament și crearea specialiștilor (în prezent, singurii din România) ce vor completa activitatea specialiștilor cardiologi și chirurgi cardiovasculari pediatri în domenii practicate până acum doar în unele centre medicale europene: München, Praga, Londra sau Paris.

Aceste domenii, care din acest an au specialiști și din unitatea noastră, sunt: Cardiologie intervențională pediatrică și Electrofiziologie pediatrică.

Șansa noastră deosebită - susținută de implementarea proiectului - a fost parteneriatul cu 10 experți din centre de Cardiologie și Chirurgie cardiovasculară pediatrică din Europa, cum ar fi: München, Praga, Varșovia, Budapesta, Zagreb. Stagiile de mobilitate în aceste centre au permis formarea pe aceste noi domenii pentru specialiștii cuprinși în Proiectul CORDISPED, ce va ridica performanța medicală a Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu-Mureș și va susține sănătatea asistaților noștri.

Dorim să încheiem prin a ura tuturor pacienților noștri „Sărbători fericite!"și „LA MULȚI ANI!", în condițiile în care colectivul nostru veghează în fiecare moment la sănătatea inimilor tuturor.

Ca o dovadă a adevărului acestei urări stă și activitatea Laboratorului de Explorări Funcționale Invazive din perioada 23-30 decembrie 2015, care, din cele 40 de urgențe de Sindrom coronarian acut (12, în noaptea 29/30 decembrie) a rezolvat prin proceduri specifice 20 de infarcte miocardice acute (din care, 5 cazuri au fost STOP CARDIORESPIRATOR de la prezentare).

Menționăm că aceste urgențe sunt succese ale unei echipe întregi: dr. Ayman Elkahlout, dr. Hadadi Laszlo, dr. Bardaș Alexandru, dr. Sglimbea Anca, conf. dr. Țilea Ioan, dr. Șerban Răzvan, as. med. Cireș Steliana, as. med. Bojan Ghenuța, as. med. Gorbai Margareta, as. med. Șerdean Maria, as. med. Dezsi Dalma, as. med. Vultur Tatiana, as. med. Sipos Kinga, as. med. Guță Angela, as. med. Iernuțan Maria, as. med. Suciu Adina, și care, în perioada sărbătorilor de iarnă este singura ce rezolvă acest tip de urgențe.

Activitatea lor susține rezolvarea cazurilor urgente internate în Clinicile de Cardiologie I, II și III din cadrul institutului, echipă completată, la nevoie, de Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Adulți și Copii - împreună cu Compartimentele de ATI - Adulți și Copii.

La cele 5 cazuri de transplant de cord și un caz de suport mecanic „INIMA ARTIFICIALĂ" - din 2015 -, echipa Institutului este pregătită și în această perioadă inclusiv pentru activități de transplant. 

Lasă un comentariu