SFÂRȘIT DE AN 2015, LA LUDUȘ

Distribuie pe:

Nașterea Domnului Hristos a continuat să fie vestită și celebrată prin colinde și în zilele sărbătorii Crăciunului. În Ajun, până spre miezul nopții, cete de colindători au bătut la ușile apartamentelor din blocurile de locuințe și la porțile gospodăriilor de pe străzile din Avrămești, Roșiori, Fundătură, Cioarga, Luduș și Gheja, întrebând ,,Slobod la colindat?''.

În prima zi de Crăciun colindele au răsunat în toate bisericile din Luduș, în timpul și la sfârșitul Sfintei Evanghelii. La Gheja, Nașterea Domnului a fost celebrată de dreptmăritorii creștini, împreună cu cete de tineri studenți colindători veniți din București, Iași și Brașov. Potrivit unui mai vechi obicei, ghejenii i-au invitat pe colindători la masa sărbătorească organizată în familii și apoi la Căminul Cultural din cartier.

Duminică, 27 decembrie, cetele de colindători alcătuite din studenți de la facultățile de Geografie, Drept, Litere, Istorie, Filozofie au colindat la bisericile ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel'' și cea cu hramul ,,Tuturor Sfinților'', unde au fost primiți și lăudați de cucernicii părinți Lucian Voșloban, protoiereul Protopopiatului Ortodox Luduș, Constantin Savu și Ilie Dăian.

După cele peste 20 de întâlniri cu cetățenii din toate cartierele orașului Luduș, domnul primar Cristian Moldovan s-a întâlnit luni, 28 decembrie, la Hotelul ,,Sabis'', cu oamenii de afaceri și cu reprezentanții principalelor instituții din oraș. În cuvântul său, domnul primar s-a referit la principalele realizări economice, sociale, culturale, sportive, pe care le-a rezolvat cu ajutorul și în interesul locuitorilor urbei noastre, moment asupra căruia vom reveni într-un alt material. Pe parcursul întâlnirii, domnul primar i-a oferit profesorului Mircea Gheborean posibilitatea să prezinte Diploma de Excelență și Distincția ,,Fibula de la Suseni'' conferite de Instituția Prefectului  județului Mureș, personal de domnul prefect Lucian Goga, maestrului Pompeiu Hărășteanu, cetățean de onoare al orașului Luduș, solist al Operei Naționale din București, instituție al cărei director a fost între anii 1996-1998, bas de renume internațional, colaborator al unor prestigioase filarmonici și teatre lirice din lume, profesor universitar, cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani.

În decembrie 2015 s-au împlinit cincizeci și cinci de ani de istorie urbană a Ludușului. Prin Legea Nr. 3 pentru îmbunătățirea împărțirii administrative a teritoriului Republicii Populare Române, adoptată de Marea Adunare Națională, în ședința din 24 decembrie 1960, cu majoritate de 407 voturi pentru, 1 contra, comunei Luduș i s-a atribuit statutul de oraș raional. Placa memorială amplasată pe clădirea cu numărul 14A, de pe strada Crinului, adeverește că ultimul primar al comunei Luduș și primul primar al orașului Luduș a fost distinsul învățător Ioan A. Luca (1909-1985), cunoscut ludușenilor ca vrednic urmaș al moților lui Avram Iancu, ca luptător în Al Doilea Război Mondial pentru reîntregirea României, ca dascăl ludușean, prin a cărui stăruință au fost înființate două noi școli la Luduș: Școala Medie, în 1953, Școala Generală (actuala Școală Gimnazială „Ioan Vlăduțiu''), în anul 1960.

Aniversarea celor 55 de ani de viață urbană la Luduș a fost marcată prin editarea, cu sprijinul Primăriei, a broșurii ,,LUDUȘ - un oraș, o filă de poveste'', rod al contribuției domnului primar Cristian Moldovan, a 12 profesori, 2 elevi, 2 gazetari și

 2 fotografi internauți, coordonați de doamnele profesoare, Claudia Botezan, director al Liceului Tehnologic și Paula Cristina Moldovan, de la același liceu. În interiorul tipăriturii, cititorii găsesc informații referitoare la istoria de peste 4000 de ani a așezării, cu detalii interesante pentru anii 1960-2015. Este adusă la zi lista primarilor, aleși, numiți sau autoimpuși în fruntea administrației locale, fără să se menționeze ce a făcut fiecare în folosul comunității ludușene. Ceva mai lămuritoare sunt paginile rezervate cetățenilor de onoare ai orașului, cu observația că, dintr-o regretabilă neatenție a editorului, din această listă au fost omiși domnul inginer doctor Lucian Ioan Prejbean, inventator de renume mondial, tânărul sportiv Ionuț Bica, dublu campion național, campion european și triplu campion mondial la fotbal-tenis, cuvioșii părinți Iuliu Bacali, fost protopop, și Gheorghe Giurgea, fost paroh ortodox, recent pensionați și onorați de Consiliul Local cu Titlul ,,Pro Urbe''.

Lasă un comentariu