Costul standard per elev a fost majorat

Distribuie pe:

Săptămâna trecută, Guvernul a majorat costul standard per elev (cheltuieli cu salarii, sporuri, indemnizații și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora), pentru anul 2016, în învățământul gimnazial, atât în mediul urban, cât și în cel rural. Astfel, în mediul urban, costul standard per elev crește de la 2.520 lei la 3.043 lei, iar în mediul rural, de la 2.898 lei la 3.499 lei.

„Prin aceeași hotărâre, este majorat și costul standard per elev/preșcolar privind cheltuielile cu pregătirea profesională, cheltuielile cu evaluarea periodică a elevilor și cheltuieli prevăzute la articolul bugetar bunuri și servicii de la 312 lei în 2015, la 321 lei. Actul normativ stabilește și coeficienții de diferențiere pentru costurile standard per elev/preșcolar și coeficienții de corecție pentru învățământul în limbile minorităților naționale, pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani.

Finanțarea de bază asigurată de la bugetul de stat pentru învățământul preuniversitar va fi majorată, în 2016, cu aproximativ 20% comparativ cu anul în curs. Finanțarea rezultă prin multiplicarea costului standard per elev/preșcolar cu coeficienți specifici unității școlare și cu numărul de elevi și se aprobă, anual, prin hotărâre a Guvernului. În anul școlar 2015-2016, în învățămâmântul preuniversitar de stat sunt înscriși peste 3.000.000 de elevi" precizează Guvernul, într-un comunicat de presă remis redacției noastre. 

Lasă un comentariu