BĂTĂI ÎN UȘA TINDEI

Distribuie pe:

Ingenios ca-ntotdeauna în a da titluri cărților sale, părintele dr. Gheorghe Nicolae Șincan mai face o provocare, într-o ofertă nelimitată: ne poftește în „Tinda Raiului"(Editura Vatra veche, 2016, inclusă în seria „100 de cărți pentru Marea Unire - 1918-2018").

Sintagma devenită titlu de carte ne întoarce în trecut, în tindă, la valorile moral-creștine tradiționale, într-un spațiu limitat ca geografie, pentru a putea aspira întru mântuirea noastră, spre largul Împărăției Cerurilor, spre Raiul veșniciei.

Tinda este antecamera Raiului, locul pregătirii pentru a putea intra, cum altădată, în „casa dinainte", în odăile în strai de sărbătoare, loc al rugăciunii, al bucuriei și speranței.

Hrana spirituală pe care o propune părintele Gheorghe Nicolae Șincan este, și de această dată, diversă, din toate sortimentele care ne-ar putea astâmpăra foamea noastră de Rai.

Bucatele sufletești sunt pregătite iarăși în buna rânduială a ospățului, pentru că trebuie să ne hrănim sănătos nu doar trupul, ci și mintea și inima!

Iar pentru această sănătate, putem alege din toate câte ceva, ce ni se potrivește sau din care am gustat prea puțin, ori chiar am uitat să mai gustăm. Până la urmă tot o să avem, pe săturate, din ceea ce ne e necesar în credința noastră, pentru a ne înțelege mai bine pe noi înșine, pentru a-i putea aduce alături și pe ceilalți, ca împreună să ne limpezim lucruri care, oricât ar părea de simple la prima vedere, au un adânc al lor care așteaptă să fie pătruns.

Moralist fără ostentație, șăgalnic fără răutăți, stăruitor fără sufocare, exigent fără încrâncenare, înțelegător fără compromisuri, cu arta-i oratorică binecunoscută, pr. Gheorghe Nicolae Șincan devine, încet, o instituție.

Cărțile sale din ultimul deceniu ni-l recomandă drept cel mai trudnic slujitor al bisericii ordodoxe în spațiul mureșean, cu o activitate prodigioasă, de mare folos pentru cei care se află în „tinda Raiului", dar și pentru cei care n-au găsit încă ușa acesteia.

Sursele de inspirație ale părintelui Gheorghe Nicolae Șincan sunt în primul rând în realitatea imediată, nelipsind nici referințele livrești, într-o conjugare a învățăturilor creștine cu trăirea religioasă autentică.

Pe măsură ce înaintează în demersul său, stilul auctorial se rafinează, subtilitatea punerii în ecuație a unor teme confirmă vocația de narator în sensul cel mai bun al acestei condiții. Când povestitorul este și Învățător, câștigul celor care ascultă/citesc este cu atât mai mare.

Prin „Pilde, parabole și povestiri de adormit copiii, părinții și mai ales bunicii iesiți la pensie", pr. dr. Gheorghe Nicolae Șincan aduce raiul mai aproape. Te pregătește să intri, să ai încredere să bați în ușa tindei.

 

Lasă un comentariu