BĂRBAŢII SE ORIENTEAZĂ MAI UŞOR DECÂT FEMEILE

Distribuie pe:

Cercetătorii norvegieni de la Universitatea de Ştiinţe din Trondhei, citaţi de descopera.ro, au constatat că bărbaţii au un simţ al orientării mai bun decât femeile, iar atunci când femeilor li se administrează o picătură de testosteron, simţul orientării se îmbunătăţeşte şi la ele.

„Studiul nostru a fost realizat pe un număr mic de persoane, respectiv 18 bărbaţi şi 18 femei. Cu toate acestea, cercetarea scoate în evidenţă capacităţi mai bune deţinute de bărbaţi în ceea ce priveşte simţul orientării.

În prima parte, participanţii au fost cuplaţi la un aparat de imagistică prin rezonanţă magnetică (MRI) şi li s-a cerut să completeze un labirint virtual. Bărbaţii s-au dovedit a fi mai buni utilizatori ai punctelor cardinale, reuşind să ajungă la capătul labirintului mai bine şi, de asemenea, au rezolvat mai multe sarcini alocate.

În al doilea experiment, 42 de femei au fost împărţite în două grupuri de câte 21. La o jumătate i s-a administrat puţin testosteron, iar la cealaltă - placebo. Niciunul dintre grupuri nu a avut cunoştinţă de ce i s-a administrat, însă în timp ce femeile din al doilea experiment nu au rezolvat mai multe sarcini decât cele din primul, ele păreau să aibă o mai bună cunoaştere a structurii labirintului şi au folosit zona hipocampusului într-o măsură mai mare (zonă care în mod normal era folosită mai mult de bărbaţi pentru a naviga). Diferenţele depind de modul în care creierul nostru a evoluat, cu bărbaţii obişnuiţi să fie în trecut vânători, în timp ce femeile erau culegătoare. În termeni simpli, femeile sunt mai rapide la găsirea lucrurilor prin casă, în timp ce bărbaţii sunt mai rapizi la găsirea casei", susţin oamenii de ştiinţă norvegieni.

Ei atrag atenţia că pierderea simţului orientării este un simptom precoce de Alzheimer, iar înţelegerea mai bună a proceselor care au loc ar putea ajuta la combaterea acestei maladii.

Lasă un comentariu