Dascăli mureşeni - SIMONA PAULA MÁTYÁS

Distribuie pe:

A văzut lumina zilei în data de 13 noiembrie 1981, în localitatea Sânpetru de Câmpie, fiind al treilea copil din cei patru - Ioan, Loredan, Simona şi Oana - ai familiei Gabor Ioan şi Ioana. În anul 1989 se mută, împreună cu familia, în Sântana de Mureş unde locuieşte şi în prezent. Clasele primare şi gimnaziale le urmează la şcoala din Sântana de Mureş, apoi în anul 2000 absolvă Liceul Teoretic „Unirea". În anul 2003 este absolventa Colegiului Universitar ,,Petru Maior", specializarea „Institutor - Limba engleză", iar în anul 2007 termină Facultatea de Ştiinţe şi Litere, specializarea Limba şi literatura română - Limba şi literatura engleză.

În anul 2004 viaţa îi „predă" o lecţie dură, pierzându-şi mama, fapt ce o determină să înfrunte greutăţile pentru a îndeplini dorinţa mamei, aceea de a deveni „un om învăţat". În anul 2006 se căsătoreşte cu Mátyás Loránd, căsătorie binecuvântată cu doi copii - Denis şi Amalia - dăruiţi de Dumnezeu în anii 2007 şi 2009.

Cariera de dascăl a început-o în anul 2003, la Şcoala Gimnazială „Ion Chinezu" din Sântana de Mureş, ca învăţătoare, când a trecut pragul sălii profesorale cu drag şi mândrie între cei care i-au insuflat dragostea de carte, de frumos, de copii. Pentru aceasta le poartă veşnică recunoştinţă dascălilor, care i-au dăruit parte din sufletul şi din ştiinţa lor: doamnelor învăţătoare Maria Dobrilă şi Marinela Pintican, doamnei diriginte Maria Kocsis, domnului profesor de limba română Gheorghe Moalfă, domnului director profesor Valeriu Barna, păstrându-i la loc de cinste în suflet şi în gând. În anul 2006 obţine definitivatul la specializarea învăţători iar în anul 2007, în urma examenului de titularizare, devine profesoară de limba română la Şcoala Generală „Tholdalagi Mihaly" din Corunca, judeţul Mureş. În anul 2008 se transferă la Şcoala Gimnazială „Ion Chinezu" din Sântana de Mureş, unde profesează şi în prezent.

Performanţa profesională a atins-o în anul 2014 când obţine Gradul Didactic II, susţinut la Universitatea ,,Petru Maior" din Târgu-Mureş, cu nota 10, fapt ce îi permite înscrierea în acelaşi an la Gradul Didactic I. Calea spre dobândirea celui mai înalt grad didactic este coordonată de doamna profesoară conferenţiar universitar doctor Eva Monica Székely. De-a lungul anilor s-a arătat, în permanenţă, preocupată de cunoaşterea elevilor, de depistarea cazurilor care necesită abordări speciale, atât la clasele unde a fost dirigintă cât şi la celelate clase, păstrând un permanent contact cu profesorii diriginţi şi părinţi.

Din anul 2011, este consilier educativ, organizând diferite lectorate cu părinţii, serbări şcolare dedicate Zilei Naţionale a României, Crăciunului sau sfârşitului de an şcolar. De asemenea, a organizat multiple activităţi didactice extraşcolare concretizate prin proiectele educaţionale dedicate marilor poeţi ai literaturii române. A coordonat revista şcolară „START", iar în anul 2015 a coordonat secţiunea de literatură din cadrul proiectului interregional „Bradul în spiritul copilăriei". S-a implicat în activităţi de ecologizare a spaţiului verde din curtea şcolii, împreună cu profesoara Cornelia Rusu.

Devine membră a Corpului Naţional de Experţi în Management Educaţional.

Iubind profesia şi copiii, doamna profesoară a realizat un învăţământ de calitate, participând cu elevii la diverse concursuri judeţene, interregionale, naţionale şi la olimpiade şcolare, obţinând rezultate frumoase.

 

Lasă un comentariu