Din ciclul „România fascinantă" - Vivat Academia!

Distribuie pe:

Anul trecut, pe la sfârşitul lui decembrie, când cetăţenii erau ocupaţi cu tăiatul porcului şi parlamentarii cu măritul pensiilor (proprii), Academia Română a decernat, în sesiune solemnă, premiile pentru 2013. Ceremonia solemnă a avut loc în Aula Academiei, înaltele distincţii fiind înmânate de preşedintele Academiei Române, acad. dr. Ionel-Valentin Vlad, în prezenţa Biroului Prezidiului. Au fost acordate 68 de premii unui număr de 145 de laureaţi, pentru opere individuale sau colective sau pentru întreaga creaţie. Potrivit statutului, Premiile Academiei Române se acordă oamenilor de ştiinţă şi litere, artiştilor români, din ţară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti.

Să ne înţelegem din capul locului: ne referim la Academia Română, „simbol al spiritualităţii, forum al consacrării, spaţiu al cercetării fundamentale", nefiind vorba nici de Academia Hagi, nici de Academia Caţavencu ori de Academia de biliard, aşa cum Comuna din Paris nu e vreo unitate administrativ-teritorială din mediul rural, unde se duc parizienii la căpălit, şi tot aşa cum Homer n-a scris „Ilioara", ci „Iliada", Elena din Troia n-a fost răpită de Parkinson, ci de Paris, iar şeful zeilor nu locuia în Olanda, ci în Olimp şi nu-l chema Zorro, ci Zeus. Şi alte minunăţii pe care le-am auzit pe parcursul anilor din urmă, pe la emisiunile-concurs pe teme de cultură ale posturilor de televiziune, în aplauzele publicului şi hlizeala generală a realizatorilor.

Revenind la Academie: şi de această dată, evenimentul - o sărbătoare a spiritualităţii româneşti - a fost trecut, lejer, cu vederea, presa scrisă şi vorbită fiind preocupată, de sărbători, să ne informeze cum şi pe unde s-au ghiftuit turiştii, câţi au petrecut Revelionul puşi la patru ace şi câţi în costume de baie, ce dezastre ne mai aşteaptă din cauza alinierii necorespunzătoare a planetelor, cum mai decurge afacerea Arsenie Boca şi cine îşi umple buzunarele din ea şi din alte afaceri pe bază de prostie etc.

În vreme ce ne sunt prezentate toate şuşanelele şi parangheliile cu pretenţii culturale, în care sunt premiate toate mediocrităţile (ca să nu zicem nulităţile), toate nonvalorile şi cabotinii care fac umbră pământului, realizatorii TV nu s-au înghesuit să invite măcar pe unul dintre cei 145 de oameni care au avut, cu adevărat, ceva de spus într-ale minţii şi sufletului.

Dar să nu ne mirăm, fiindcă nici n-am intrat bine în noul an că, deja, ştiri de importanţă planetară ne covârşesc zi de zi: de pildă, specialiştii ne anunţă că un nou fenomen meteorologic e pe cale să-şi facă apariţia: freezing rain (adică, tot un fel de ploaie aducătoare de polei, dar zis mai aşa, ca pe la noi, pe la Bruxelles); într-un sat din Dâmboviţa s-a trecut la deszăpezire cu ajutorul unui cal prevăzut cu un plug. Primarul a zis că fuse achziţionat un tractor din fonduri europene, dar n-are cine să-l conducă. UE să facă bine, când mai trimite bani de tractoare, să-i trimită cu tractorişti cu tot.

A, şi să nu uităm întrebarea de-a dreptul hamletiană care ne macină în aceste zile: cum de a rămas gravidă amanta lui Cristi Borcea, Cristi fiind în puşcărie, măi dragă? Din această dilemă, nici măcar nevasta lui Cristi nu ne poate scoate!

… Aşa că, mai dă-o-ncolo de Academie Română, cu premiile ei cu tot. Dacă le-ar fi decernat Cooperativa „Basca şi laibărul", mai treacă-meargă, dar aşa, fie acolo, la ei…

 

Lasă un comentariu