MS a suplimentat numărul dozelor de vaccin gripal

Distribuie pe:

Ministerul Sănătăţii a suplimentat cu încă 143.000 numărul dozelor de vaccin gripal pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi, în special, prin gripă, în perioadele reci şi cu fluctuaţii de temperatură. Potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES, pentru sezonul 2015 - 2016, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat iniţial 500.000 de doze de vaccin antigripal, care au fost în totalitate distribuite către direcţiile de sănătate publică la nivel local. Numărul de doze a fost suplimentat la sfârşitul anului trecut.

„La cererea direcţiilor de sănătate publică, am luat decizia de a suplimenta cantitatea de vaccin gripal cu încă 143.000 de doze pentru imunizarea persoanelor la risc, astfel încât să evităm creşterea numărului de îmbolnăviri prin viroze de sezon. Recomandăm persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire să se adreseze medicilor de familie pentru a obţine gratuit acest vaccin", a declarat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, potrivit comunicatului. Peste 461.000 de persoane au fost vaccinate de la demararea de către MS a campaniei de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon, care a început anul trecut, la jumătatea lunii noiembrie.

Până în prezent, specialiştii în sănătate publică au informat MS că activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică largăşi fără tendinţă de creştere semnificativă. „De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, gripei şi SARI s-au înregistrat 3 cazuri de gripă confirmate în laborator", precizează MS.

Campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale. Sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire - cele cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigurăşi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripăşi recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. Măsurile de igienă personală (spălarea cu apăşi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos - alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnăşi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă.

De asemenea, medicaţia antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secţie/ spital de boli infecţioase se administrează doar la indicaţia medicului, în cazurile grave sau în prezenţa bolii la persoane cu factor de risc cu complicaţii, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă. Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că, pentru evitarea riscului apariţiei de focare în colectivităţi, la prima oră de curs, o importanţă majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, prin trimiterea la medic sau izolarea la domiciliu a oricărui elev care prezintă febră sau semn de boală respiratorie acută.

 

Lasă un comentariu